МЗХ публикува за обществено обсъждане проект на Национална програма за действие за принос към изпълнение на целите на Стратегията „От фермата до трапезата“

Министерството на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане проект на Националната програма за действие за принос към изпълнение на целите на Стратегията „От фермата до трапезата“ до 2030 г. Стратегическият документ е разработен съвместно с Аграрен институт – Пловдив и е в изпълнение на Реформа С6.R1 „Актуализиране на стратегическата рамка на аграрния сектор“ по Компонент 6 „Устойчиво селско стопанство“ на Националния план за възстановяване и устойчивост.

В Програмата са формулирани стратегически цели и мерки за тяхното постигане, които ще допринесат за изпълнение на целите на Стратегията „От фермата до трапезата“.

Програмата допълва и надгражда стратегическата рамка за управление на аграрния сектор, регламентирана в Националната програма за развитие България `2030. Определени са инструменти, мерки и дейности, свързани с изпълнение на ангажиментите, допринасящи за опазване околната среда, биоразнообразието и природните ресурси, и за повишаване на адаптивността спрямо изменението на климата за периода до 2030 г.

Националната програмата е съобразена с провежданата през последните години политика в аграрния сектор, основаваща се на производство, щадящо околната среда и изграждане на устойчиви производствени хранителни системи.

Проектът на Програмата е публикуван за обществена консултация на интернет – страниците на Министерството на земеделието и храните и на Аграрен университет – Пловдив. Крайният срок за предоставяне на предложения от страна на заинтересованите лица е до 28 септември 2023 г. С документа може да се запознаете тук: https://www.mzh.government.bg/bg/obsha-selskostopanska-politika-2021-2027-g/nacionalen-plan-po-mehanizma-za-vzstanovyavane-i-ustojchivost/.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X