Съкращават се и сроковете за епизоотично проучване след потвърждение на заразно заболяване

Ускоряват обезщетяването на животновъдите при огнища на болести
Намаляват коефициента на редукция на средствата

Съкращават се и сроковете за епизоотично проучване след потвърждение на заразно заболяване.
Процедурата за обезщетение на собствениците на животновъдни обекти, засегнати от заразно заболяване, се ускорява и подобрява. За целта са приети промени в Наредбата за условията и реда за разходване на средствата за обезщетяване на собствениците на животни, засегнати от заразно заболяване на заседанието на Правителството.

Запазва се принципът на споделената отговорност между държавата и собствениците или ползвателите на животновъдни обекти, чрез налагане на коефициент на редукция върху размера на обезщетенията, при неспазване на определени ветеринарномедицински изисквания от тяхна страна. С цел своевременно ограничаване и ликвидиране на възникналите огнища на заразни заболявания по животните с промените се намалява размерът на максималния коефициент на редукция от сегашните 75% до 40%.

Също така се съкращават и сроковете за извършване на епизоотично проучване след потвърждение на заразно заболяване. Това ще доведе до навременно издаване на акт за дължимо обезщетение и изплащане на дължимите суми за умъртвени животни в засегнатите животновъдни обекти.

С измененията в Наредбата се променят и максималните размери на обезщетение за отделните видове животни, определени през 2020 г., като по този начин те ще отговарят на реалните икономически стойности.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини