Войчеховски: ЕС може да отдели 600 млн. евро, за да подкрепи износа на украинско зърно

Европейската комисия обмисля да предостави на Украйна субсидии за транзита на зърно до далечни европейски пристанища.

Това заяви еврокомисарят по аграрната политика Януш Войчеховски.

„Това би било много добро решение на проблема, който е много сложен. Имаме само три варианта. Един от тях е да се блокира украинският внос. Това е неприемливо, защото само Русия би била доволна от това. Втората е пълната отвореност на пазара за Украйна. Това е драма за фермерите от „фронтовите“ държави. Третият вариант е да се подкрепи украинският износ, украинският транзит и да се удължи тази регионална забрана за петте държави-членки до края на годината“, каза Войчеховски.

Той добави, че смята третия вариант за „оптималното компромисно решение“.

По думите му транспортирането на един тон зърно ще струва от 20 до 40 евро.

„Мога да кажа, че статистически 30 евро на тон, т.е. изразходването на 600 милиона евро може да помогне за износа на 20 милиона тона украинско зърно. Разбира се, сумата е голяма, но трябва да решим този проблем, който е най-труден за Украйна“, обясни Войчеховски.

Предлага се сумата от 600 милиона евро да бъде осигурена за една година.

Войчеховски представи предложението си за удължаване на забраната за внос на украинско зърно в пет европейски страни до края на годината и финансово подпомагане на Украйна да покрие логистичните разходи за транзит на зърно, което се обсъжда.

„Това се обсъжда и на платформата: Европейската комисия, Украйна и петте страни членки. Държавите членки подкрепят това предложение. Украйна одобрява една част от предложението, която се отнася до подкрепата за транзита, а не до разширяване на временната забрана за внос до пет държави-членки. Но вярвам, че това е най-доброто компромисно решение“, добави Войчеховски.

Европейската комисия облекчи ограниченията върху вноса на украински селскостопански продукти в пет европейски страни и обеща постепенно да ги премахне.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини