Полша удължава забраната за внос на украинско зърно след 15 септември

Полша удължава забраната за внос на украинско зърно след 15 септември, предаде полската информационна агенция, цитирана от БНТ.
“Няма да допуснем украинско зърно да влезе в Полша след 15 септември, тъй като интересите на полските земеделски производители за нас са по-важни от всякакви разпоредби на ЕС“, заяви Роберт Телус.

През април Европейската комисия постигна споразумение с Полша, България, Унгария, Румъния и Словакия за ограничения върху вноса на украински селскостопански и хранителни продукти, през май обяви приемането на временна забрана по отношение на вноса на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна. Миналия месец от ЕК удължиха срока на забраната до 15 септември.

„Знаем какво може да се случи, ако украинското зърно влезе в Полша след 15 септември“, каза Телус, като добави, че това би усложнило ситуацията, тъй като „цените на зърното са ниски, а складовете са пълни със зърно. Тъй като сме убедени, че тази забрана е в наш интерес, ние ще я отстояваме“, каза още Телус.

Януш Ковалски, заместник-министър на земеделието, добави, че полското правителство вече е предложило на полските фермери субсидии на стойност 15 млрд. злоти (3,3 млрд. евро), докато помощта от ЕС е достигнала едва 300 млн. злоти (66,7 млн. евро).

Телус ще бъде в Испания на неформална среща на министрите на земеделието на ЕС, за да потърси подкрепата от Брюксел за удължаване на забраната.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X