Бурята Даниел напълно унищожи посевите в Тесалия

В Тесалия наводненията, причинени от лошото време, са унищожили култури като зърно, памук, тютюн, плодове и зеленчуци и лозя. Според оценките щетите върху посевите в Тесалия надхвърлят един милиард евро.

По-специално, наводненията напълно унищожиха ябълковите и бадемовите култури, тъй като дърветата паднаха на земята и плодовете бяха унищожени. Полски култури като царевица, памук и бобови растения също са сериозно повредени, тъй като наводненията ги правят неподходящи за прибиране на реколтата.

Според кмета на Агия Андонис Гударарас щетите върху посевите на двете общини надхвърлят 200 милиона евро.

Наводненията нанесоха тежки щети и на пътища, мостове и железопътни линии. Поправянето на щетите ще изисква значителни средства и време.

Наводненията обаче са причинили и човешки загуби. В село Агия Триада в Кардица, където нивото на водата е достигнало три метра, жителите казват, че не могат да намерят съселяни.

Човешката страна на бедствието е особено сърцераздирателна. Жителите на Тесалия и Кардица, които са загубили своите домове, реколта и поминък, са в състояние на шок.

„Изгубих всичко“, казва Янис, фермер от кардитското село Влочо. „Моят дом, моите посеви, моите машини. Не знам какво ще правя сега“.

Лошото време Даниел е трагично напомняне за последиците от изменението на климата. Екстремните метеорологични събития стават все по-чести и по-интензивни, причинявайки бедствия по целия свят.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини