Методи за справяне с упорития плевел в градината – тученицата

1. Редовно плевене
Един от най-трудоемките и най-безвредните начини за справяне с тученицата е постоянното плевене. Опитните градинари знаят, че най-ефикасният начин да се отървем от нежеланата растителност в градината е ръчното плевене. В този случай растението трябва да бъде извадено заедно с корена и след това да се изхвърли на сухо място, така че да няма възможност да се вкорени отново.
Не използвайте за премахване на тученицата мотика, култиватор или други градински инструменти. Факт е, че всички те водят до това, че плевелът се разделя на части – както на повърхността на почвата, така и под нея. Това не трябва да се допуска, защото дори най-малката стъблена част, случайно останала в земята, може да се вкорени много скоро и да даде ново растение. По този начин, такова плевене не само няма да унищожи, но ще увеличава броя на плевелите в градината.
2. Химичен начин
Твърди, че борбата с тученица по химичен път не е ефикасна. Ако това обаче се направи в началния етап, когато плевелът все още не е имал време да се вкорени в почвата, тогава можем да се надяваме на пълно освобождаване от тученицата. В такъв случай хербицидите могат да помогнат в тази трудна задача. За тази цел, подходящи са Торнадо или Раундъп. Хербицидите се разреждат с вода, съгласно инструкциите. В някой случаи се препоръчва към разтвора да се добавят азотни торове (две супени лъжици на десет литра вода). Хербицидите трябва да се прилагат през пролетта, когато все още няма културни растения. Много често се при моркови и лук се използва Стопп, а за картофи Зенкор.
3. Мулчиране
Както и при други подобни плевели, мулчирането на почвата е отлична възможност да се отървем от тученицата. За мулч може да се използва сено, както и сухи дървени стърготини и други традиционни материали. Тази опция за контрол на плевелите е печеливша, защото мулчирането е от полза и за културните насаждения, като запазва влагата.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X