22 страни не подкрепят удължаването на забраната за внос на украинско зърно

В ЕС 22 страни не подкрепят предложението на Полша, Унгария, Румъния, Словакия и България за удължаване на забраната за внос на зърно от Украйна след 15 септември, съобщава Politico, позовавайки се на анонимни източници в дипломатическите среди.

Един от дипломатите на ЕС каза, че на среща с Европейската комисия посланиците на ЕС от 22 държави са се изказали против удължаването на ограниченията или са били скептични относно това, въпреки че са признали трудностите, пред които са изправени 5 държави, съседни на Украйна. Франция и Германия най-много критикуваха продължаването на забраната. Поради това някои страни могат да премахнат забраната за доставка на някои стоки от Украйна.

Забраната за внос на украински слънчоглед може да отпадне на 15 септември, тъй като някои преработватели, особено в България, могат да спрат работа поради недостиг на доставки, причинен от лошите перспективи за реколтата от слънчоглед в ЕС през 2023/24 МГ.

Асоциацията на производителите на растителни масла и петролни продукти в България осъди призива на министъра на земеделието на страната към Европейската комисия да удължи забраната за внос на слънчоглед от Украйна до края на годината. Представители на Асоциацията защитават интересите на преработвателите и обвиняват властите, че потискат техния отрасъл в полза на друг, който изкривява пазара.

Отношенията между българските преработватели и фермерите се влошават на фона на по-ниските прогнози за реколтата за 2023/24 МГ и увеличените запаси, които не могат да компенсират недостига на украински слънчоглед.

Сега прогнозите за реколтата от слънчоглед са намалени спрямо август за България със 17% до 1,7-1,8 млн. т, Румъния с 11,5% до 2,3 млн. т. В началото на септември запасите от слънчоглед в тези страни са намалели с 30% спрямо миналата година, но това не компенсира дефицита му. Експерти оценяват запасите от слънчоглед в България на 200 000-300 000 тона при официални оценки за 600 000 тона, а в Румъния – на 300 000 тона.

Фермерите не бързат да продават, тъй като смятат, че цените са по-ниски от себестойността. Цените обаче продължиха да падат дори след въвеждането на забрана за внос на украински слънчоглед. – информират преработвателите. Участниците на пазара се надяват на отпадане на забраната за внос, предвид намаляването на реколтата от слънчоглед в Румъния и България заради сушата, завършва статията си Politico.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини