Румъния ще удвои транзита на украинско зърно

Румънското правителство ще одобри план за модернизиране на пътната инфраструктура в черноморското пристанище Констанца. Това пристанище е най-големият алтернативен експортен маршрут на Украйна, където зърното пристига по шосе, железопътен транспорт или шлеп по река Дунав.

„Украйна е един от най-големите износители на зърно в света и румънски правителствени служители заявиха, че възнамеряват да удвоят месечния транзитен обем на украинско зърно за Констанца до 4 милиона тона през следващите месеци“, се казва в доклада.

Отбелязва се, че Румъния е модернизирала десетки железопътни линии, свързващи я с Украйна. Работи се и по Дунав, за да се пропускат повече баржи, включително чрез наемане на повече пилоти и навигация през нощта.

Също така се съобщава, че на пристанището на Констанца Министерството на транспорта ще използва средства от ЕС за ремонт или укрепване на съществуваща инфраструктура, изграждане на нови пътища, рампи за достъп и кръгови кръстовища и стартиране на цифрова система за управление на трафика.

„Това е ясно доказателство, че Румъния полага сериозни усилия да подкрепи Украйна чрез осигуряване на транзита на зърно, както и за взаимното свързване на региона“, каза премиерът Марчел Чолаку на заседанието на правителството.

Работите в пристанището, както беше отбелязано, ще струват повече от 155 милиона долара и се предвижда да продължат 36 месеца.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини