Турски анализатор смята, че Украйна не се нуждае от сделка за зърно

Успешните военни операции показаха, че балансът на силите между Украйна и Русия се е променил значително и Украйна вече не се нуждае от сделка за зърно, която не е от полза за нея, каза турският геополитически анализатор Йорук Ишък.

Това съобщиха от propozitsiya.com с позоваване на UNIAN.

Според него самият факт на зърнената сделка потвърждава и признава, че Русия блокира украинските пристанища. Но успешният трансфер на оръжия и изобретателното им използване от Украйна промениха ситуацията: без никакво споразумение 4 кораба вече напуснаха украинските пристанища, те успешно стигнаха до Босфора без никакви споразумения с руснаците.

„Балансът е изцяло променен. Украйна променя военноморската си история. Украинските пристанища могат да бъдат отворени и Украйна ще започне да търгува със света“, каза Ишик.

Експертът подчерта още, че единственият нападнат от руснаците кораб е кораб под флага на Палау, който няма никакво дипломатическо влияние и представителство тук. В същото време и четирите кораба, напуснали украинските пристанища, принадлежат на международни банки и големи държави, така че Русия никога няма да посмее да ги атакува. Затова в сегашната ситуация Украйна трябва да избере кораби на големи компании, които да влязат в украинските пристанища, а това ще позволи връщането на свободното корабоплаване.

За да обобщим, турският президент Ердоган призова Г-20 да направи компромис с Русия по сделката за зърното и поиска от световните лидери да улеснят застраховането на руския износ на храни и торове от лондонската банка Lloyd’s и да свържат отново Москва със системата SWIFT за международни плащания.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини