63 млн. лв. по украинската мярка може да бъдат платени до края на септември

Част от средствата по украинската мярка могат да бъдат изплатени до края на месец септември. Това заяви министър Кирил Вътев по време на пресконференция.

„Уверението на финансовото министерство е, че изплащането на тези средства ще се случи през четвъртото тримесечие, но вчера бяхме на поредните разговори във връзка с бюджета за 2024-та година и има твърде голяма вероятност това да се случи до края на септември. Това решение обаче отново трябва да мине през процедура с постановление и изпращане на нотификация към ЕК“, заяви министърът на земеделието и храните.

„Останалите 150 милиона по украинската помощ също са разписани от Министерство на финансите, има постановление на Министерски съвет и е изпратена нотификация в Брюксел, която отнема технологично време около две седмици. Тези процеси се движат по определени времеви процедури, ние нито можем да ги ускорим, нито можем да ги забавим“, допълни още той.

„Когато едни хора, които са повече от добре запознати с тези процедури настояват за „незабавно плащане“, нека всеки си отговори сам какви са мотивите им“, заяви още министър Вътев във връзка с настояването на група браншови организации за незабавно изплащане на средствата по украинската мярка.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X