ДФЗ утре ще утвърди парите за пропаднали площи

Утре ще се проведе Управителен съвет на ДФ „Земеделие“, чиято първа точка в дневния ред е утвърждаването на средствата за обезщетяване на стопаните с пропаднали площи, които са пострадали в следствие на бедствия през настоящата година, обяви изпълнителният директор на ДФЗ Георги Тахов по време на заседанието на Комисията по земеделието, храните и горите в Парламента.

Дора Ненова, директор Дирекция Държавни помощи и регулации в аграрното министерство, пък обясни, че процедурата предвижда след одобрение на сумата и указанията за прилагане на държавната помощ е да се обяви и прием в кратък срок, а средствата да бъдат изплатени на стопаните в рамките на тази година.

Заповедта на министър Кирил Вътев за обявяване на природните бедствия и областите, в които те са се случили, вече е излязла и тя е обхванала всички неблагоприятни явления до края на юли т.г.

Според министър Кирил Вътев анализът на пропадналите площи за предишните 5 години показва, че при едни и същи стопани 5 години назад всяка година са пропаднали площите и предложи: „Нека го направим 5 години назад махаме най-високия и най-ниския приход и от трите средни правим средноаритметично и това е реално пропуснат доход. Това да е обезщетението за пропаднала площ. Това е и коректно, и реално, а сега делим един бюджет на заявените декари пропаднали площи и каквото се получи, това е обезщетението“, коментира още той.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X