1 млн. тона руско зърно потегли към Турция, брашното отива за Африка

Четиридесет кораба ще участват в транспортирането на един милион тона руско зърно до Турция, съобщи проправителственият турски вестник „Сабах“, като се позовава на свои източници.

В момента се уточнява графикът на плаванията на корабите. Зърното ще се товари в пристанищата Туапсе и Новоросийск, предаде БТА, като се позова на турското издание.

В Турция зърното ще се доставя на частни мелнични комплекси. Първоначално брашното ще трябва да бъде транспортирано до Буркина Фасо, Еритрея, Мали, Сомалия, Зимбабве и ЦАР. Тези страни са приоритетни, тъй като не разполагат със собствени мощности за мелене на брашно. Планира се брашното от руско зърно да се изпраща в и Чад, Либия, Джибути, Йемен и Етиопия.

Директорът на Турската федерация на производителите на брашно Халюк Тезджан посочи, че за Турция няма да е трудно да преработи един милион тона зърно от Руската федерация, тъй като капацитетът й го позволява.

Русия се оттегли от зърнената сделка, сключена миналата година с посредничеството на ООН и Турция, след като заяви, че тя не е постигнала целта за облекчаване на глада в Африка. Оттогава Кремъл призовава Турция да помогне на Русия да изнася зърнените си продукти към африкански страни без намесата на Украйна.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X