Изкупните цени на маслодайните семена се понижиха

Изкупните цени на маслодайните семена в Украйна продължават да падат на фона на прибирането на реколтата и блокадата на черноморските пристанища, както и забраната за внос на слънчоглед и рапица в 5 съседни страни от ЕС.

Това съобщиха от propozitsiya.com по отношение на търговията със зърно.

Изкупните цени на слънчогледа в Украйна паднаха до 10500-12000 UAH/т с доставка до завода поради блокирането на износа на слънчогледово олио и брашно през черноморските пристанища и увеличаването на разходите за доставка през Румъния и Полша. Ниското търсене на износ на слънчогледово семе в страните от ЕС увеличава натиска върху цените в Украйна, въпреки че миналата година именно експортните доставки подкрепиха вътрешните изкупни цени.

Цените на слънчогледовото олио с доставка до купувачите остават на ниво от 900 долара/т, но спадът в цените на фуражното зърно ще намали цените на храната, което ще увеличи натиска върху пазара на слънчоглед.

В ЕС съседните пазари на рапица и соя са пренаситени, което води до спад на изкупните цени.

През седмицата търсенето на рапица спадна с 10-15 долара/т, по-специално за доставки до пристанищата на ДАП на река Дунав – до 355-370 долара/т, ДАП Източна Германия (авто) – 400-410 €/т, ДАП балтийските страни – 390-395 €/т.

Износителите рязко намалиха цените на соята, а сега за доставки до Рени и Измаил предлагат 365-380 долара/т, въпреки че през август цените достигнаха 500-515 долара/т. Търсените цени за доставки за Италия за седмицата паднаха с 15-20 €/т до 420-450 €/т.

Интензифицирането на вноса на бразилска соя в ЕС намалява търсенето на украинска соя, чиято реколта тази година ще бъде с 30% по-висока от миналата, което предвид липсата на зърнен коридор ще усложни износа.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X