По данни на ЕС: Износът на украинско зърно в подробности

Чрез Черноморската инициатива за зърното от Украйна са изнесени почти 33 милиона тона зърно и други хранителни продукти

За сравнение по предварителни оценки ЕС е изнесъл 31 милиона тона пшеница през търговската 2022–2023 година

От началото на руското нашествие в Украйна през февруари 2022 г. украинският износ на зърно е сериозно нарушен, показват данните на Европейския съвет.

След като в продължение на повече от четири месеца руски военни кораби са блокирали украинските пристанища в Черно море, на 22 юли 2022 г. става факт споразумението между ООН и Турция за откриване на безопасен морски хуманитарен коридор в Черно море (Черноморска инициатива за зърното). Над 1000 кораба, пълни със зърно и други хранителни продукти, напускат Украйна от три украински пристанища (Черноморск, Одеса и Южен/Пивдени) в периода на изпълнение на инициативата. Това става, докато през юли 2023 г. Русия обявява решението си да сложи край на Черноморската инициатива за зърното.

Какво е изнесено досега?

Към юли 2023 г. чрез Черноморската инициатива за зърното са изнесени почти 33 милиона тона зърно и други хранителни продукти.

Почти 50% се падат на царевицата – зърното, най-силно засегнато от блокирането в украинските зърнохранилища в началото на войната. То е трябвало да бъде преместено бързо, за да се освободи място за пшеницата от лятната реколта.

Какво е изнесено чрез Черноморската инициатива за зърното?

Данните са към 18 юли 2023 година. Какъв е делът на различните видове зърнени култури в износа по Черноморската инициатива за зърното:

  • Царевица: 51%
  • Пшеница: 27%
  • Слънчогледови продукти: 11%
  • Други: 10%

Къде е транспортирано украинското зърно?

65% от пшеницата, изнесена чрез Черноморската инициатива за зърното е достигнала до развиващите се страни.

Царевицата е изнесена в почти еднакви количества както за развитите, така и за развиващите се страни.

Дял на износа на зърно по държави в зависимост от тяхното богатство

 

Данните за местоназначението на пшеницата и царевицата, изнасяни в рамките на Черноморската инициатива за зърното показват, че 65% от пшеницата са изнесени за развиващите се страни, а 35% – за развитите държави.

При царевицата съотношението е почти еднакво: 51%  са изнесени за развиващите се страни, а 49% – за развитите държави.

Световната продоволствена програма на ООН също е извозвала пшеница от черноморските пристанища. Към юли 2023 г. програмата е закупила 80% от зърнените си запаси от Украйна, което представлява увеличение в сравнение с 50-те процента преди войната. Над 725 000 тона пшеница са напуснали  украинските пристанища в посока Етиопия, Йемен, Афганистан, Судан, Сомалия, Кения и Джибути по време на изпълнението на инициативата.

Дял на износа по стоки и местоназначение

Пшеницата, изнесена по Черноморската инициатива за развиващите се страни представлява 17,6% от общия износ на зърно, докато пшеницата за развитите държави възлиза на 9,5%.

Царевицата, изнесена за развиващите се страни е 26,4% от общия износ на зърно, докато царевицата за развитите държави възлиза на 24,5%.

Слънчогледовите продукти, изнесени за развиващите се страни, представляват 9,2% от общия износ на зърно, а тези за развитите държави възлизат на 2,2%.

За сравнение по предварителни оценки ЕС е изнесъл 31 милиона тона пшеница през търговската 2022–2023 година. Държавите на местоназначение са Алжир, Мароко, Египет, Пакистан и Нигерия.

Как се променят цените на храните в резултат на войната?

Руското нашествие в Украйна довежда до значително увеличение на цените на храните на световните пазари. Цените на зърното се повишават особено рязко. Именно коридорите на солидарността (маршрутите, създадени от ЕС, за да помогне на Украйна да изнася своите селскостопански продукти) и Черноморската инициатива за зърното допринасят за понижението на цените.

Как са се движили цените на пшеницата и царевицата между януари 2021 г. и април 2023 г.

Цените и на двата вида зърно са нарастнали значително около датата на руското нашествие в Украйна и са поддържали високи равнища до май 2022 г.

В края на май са създадени коридорите на солидарността и оттогава цените започват да спадат.

През юли е поставено началото на Черноморската инициатива за зърното. Цените започват леко да нарастват през септември и октомври 2022 г., но отново спадат през ноември и декември 2022 г. Оттогава те продължават да намаляват постепенно, но с известни колебания.

 

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X