Украинската гледна точка: Възобновяването на вноса от България ще създаде конкуренция и това ще спре спада на цените

Отпадането на ограниченията върху вноса на украинска селскостопанска продукция от България ще създаде конкуренция и това ще спре спада на цените на слънчогледа в Украйна.

Това заяви директорът на „Укролияпром“ Степан Капшук на международната конференция „Черноморско зърно & олио-2023. Пътят към възстановяването“, пише Latifundist.com.

„Аз съм против свалянето на цените и непечеленето на пари за фермерите. Имахме баланс на интересите, всички се интересуваха от културата. Фермерът се интересува от отглеждането на слънчоглед, ние се интересуваме от преработката и продажбата му“, казва Капшук.

Според него цената на слънчогледа през предходния сезон е била в размер на 10 хиляди гривни за тон (496 лв/т). По-специално, Украйна е продала 490 хиляди тона на България. т слънчоглед на тази цена.

Spike Brokers отбелязва, че в очакване на отпадането на забраната за внос на слънчоглед, пазарът е започнал активно да търгува с украински слънчоглед, балансирайки търсенето в България с предлагането от Украйна. През последните 2 седмици цените на слънчогледа за доставка до северната част на България са намалели с почти 40 долара за тон.

„Гъвкавостта на българските купувачи да приемат слънчоглед в големи торби създава значително ценово предимство за износа на украински слънчоглед в сравнение с продажбите на вътрешния пазар. Разликата в цената може да достигне до 50 долара за тон слънчоглед при износ в сравнение с продажбите на вътрешния пазар“, твърдят анализатори.

Последни индикации на клиентите:

  • DAP Украйна (Дунав) ~$310-310/t,
  • ДАП България (Пон/център) ~$380-390/т,
  • CIF България (пристанище) ~$390-400/t,
  • DAP Румъния (изток) ~$350-360/t,
  • DAP Италия (Пон.) ~350-360€/т

Степан Капшук подчерта, че в момента „износът на слънчоглед почти се е провалил“, но след отмяната на ограниченията от пет държави той трябва да се възобнови. Но без дълбоководни пристанища износът на маслодайни семена ще остане труден.

По-рано EcoPolitic писа, че от осем месеца на 2023 г. износът на слънчогледово семе е намалял с 58 % в сравнение със съответния период на 2022  г., което е дало възможност за значително увеличаване на преработката му в местни украински съоръжения и съответно производството и износа на продукти с висока добавена стойност.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини