Напрежението в земеделската общност ескалира

Хронологично днешния ден изглеждаше така.

Първо премиерът Денков, нарече българските земеделци терористи и заяви, че няма да преговаря с тях. Изказване, несъмнено, недопустимо за висш държавен дипломат.

Малко по-късно лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов се скара и на него и на земеделците. За премиерът той каза, че е неопитен, а за земеделският министър, че е слаб. На земеделците обаче обясни, че не може да се държат по този начин след като са получили 30 милиарда евро от ЕС само по време на неговото управление.

Според Борисов правителството е длъжно да помогне на този сектор с нови пазари. „Цялата верига доставки да се проследи, да имаме износ за трети страни, да помогнем да се изнесе жито, царевица, слънчоглед, да се помисли за тавани, които да не се надвишават, да не говорим за сухото мляко“, обясни бившият премиер.

Малко по-късно премиерът Денков смекчи позицията си и каза, че е готов за разговори. Земеделците обаче отказаха и потвърдиха, че намеренията за протест остават. В понеделник – в цялата страна, във вторник – в София.

България иска от Брюксел 500 млн. евро инфраструктурна помощ, с която да изгради допълнителни силози, пристанищни съоръжения и да инсталира специализирани кранове, чрез които да облеки потенциала си за пренос на зърно от Украйна. Новината съобщи  заместник министърът на земеделието Александър Йоцев.

Той уточни, че такива са разчетите на работна група, в която водещо е Министерство на транспорта, участва и аграрното министерство и други институции.

От думите на Йоцев стана ясно, че служебната власт на президента Румен Радев е изгубила 2 години и не е защитила подобно подпомагане. В същото време в други държави от ЕС подобна помощ вече е реализирана.

Междувременно обаче дори да е имало колебаещи се дали да се присъединят към протеста, то изказването на Денков, че са терористи, сплоти по безпрецедентен начин земеделската общност, която реагира със снимки във Фейсбук от полето на трудещи се хора и техните деца с подпис – терористи. Броят на протестните точки в страната се увеличи , както и гневът на земеделците.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X