Председателят на Земеделската комисия: Намирам протеста на зърнопроизводителите за справедлив

Намирам протеста на зърнопроизводителите за справедлив. Това заяви пред журналисти в Сливен председателят на Земеделската комисия в парламента Десислава Танева.

„Това е сектор, който носи значителен процент от брутния вътрешен продукт на страната, сектор, който направи така, че българската земя да се работи, генерира достатъчно доходи и заетост“, категорична бе Танева.

Тя е на мнение, че решението на правителството да отпадне забраната за внос на зърно, е негативен сигнал за останалите държави от т.нар. „Петорка“ – Полша, Унгария, Словакия, Румъния“. Именно с тези държави България успяваше до момента да лобира за интересите в сектор „Земеделие“.

Танева коментира и думите на премиера Денков, който заяви по-рано днес, че не преговаря с терористи, обръщайки се към зърнопроизводителите, които отказаха да се срещнат с властта: „Подобно изказване е крайно неподходящо за един държавник, трябва извинение“.

По думите й събитията от тази седмица единствено са сплотили бранша. Очаква на протестите да се включат хора от други сектори.

„Никой не е сплотявал така бранша, както сегашното правителство. Те го приемат като израз на тяхното незачитане и неглижиране. На протестите ще участват и хора от други сектори, даже такива, които искаха забраната да падне. Те не могат да приемат такова отношение на властта към сектора“, смята областният координатор на ГЕРБ в Сливен.

Използваната квалификация от премиера акад. Николай Денков, че земеделските производители са терористи, тя определи като крайно неподходящо изказване за един държавник. „Не може за хора, които са 365 дни в годината заети и създават голяма част от БВП на страната, да даваш такива определения. Това е сектор, който направи така, че българската земя да се работи, генерира достатъчно доходи, заетост. И отношението, на която и да е власт, без значение от коя партия се представлява, дължи на такива хора първо уважение“, допълни още тя.

Танева определи протеста като справедлив от гледна точка на това, че се протестира срещу начина, по който всичко това бе направено. Взетото от страната ни решение да отмени забраната, което предизвика недоволството на зърнопроизводителите,  е пример за това как не се постъпва с хората. „Аз това решение не го гласувах защото то няма смисъл и само ще настрои хората. Нашата държава защитава три месеца една и съща позиция за удължаване на превантивните мерки и забрана на вноса от Украйна. Обръщането на позицията за два дни, на 180 градуса, без дебат със сектора, нямаше до какво добро да доведе, освен че се изложихме пред 5 държави членки, с които заедно се борим една година. То беше ясно, че забраната няма да бъде удължена от ЕК и решението на Народното събрание, с което отново пуска в страната ни внос на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица от Украйна беше излишно напрежение със сектора, защото те го приемат като израз на тяхното неглижиране и незачитане“, категорична е Десислава Танева.

Тя даде пример с Полша, която няма да се съобрази с решението на Европейската комисия да отмени ограниченията пред вноса на украинско зърно и едностранно ще продължи забраната. „Полша е държавата най-силно подкрепяща и солидарна с Украйна, но си устояха тази забрана“, посочи още бившият земеделски министър.

Според нея, падането на забраната за украински внос, е в ущърб предимно на малките и средни фермери. Определи като елементарна пропагандата, че производителите били с „Мерцедес“-и, защото това се отнася за първите 20 човека, останалите разсрочват кредитите си.

„Тежко е положението в момента, емоцията е много силна в сектора, към него се присъединяват и други, сплотяват се. Никой не е сплотявал така бранша, както това правителство“, коментира тя.  Десислава Танева заяви, че към протеста ще се присъединят и хора, които по принцип искаха забраната да падне – например животновъдите, които би трябвало да са доволни от решението. Но и те не могат да приемат отношението на властта към сектора. И това ще увеличи протестите. Трябва разум, разбиране, детайлно отношение и експертиза, която може да намери и в най-тежкия момент решението.

Яна Дамянова

 

 

 

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X