Започва общонационалният протест на земеделските производители

Днес започва безсрочен общонационалният земеделски протест за спасяване на българското земеделие. Над 900 хил. души са засегнати от отпадналата забрана за внос на земеделска продукция от Украйна, подчертават представители на 26 браншови организации от аграрния сектор. Точно в 10.00 ч. фермерите ще започнат блокада с тежка земеделска техника на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове в цялата страна.

В област Ловеч от 10 до 11 часа ще бъде блокирано кръговото кръстовище в края на магистрала „Хемус“ при село Брестница край Ябланица.

Земеделски производители от различни браншове и търговци на аграрна техника и горива от Югозападна България също ще блокират основни пътни артерии в региона – на полигона край Благоевград и в Кресна, на главен път Е-79.

В област Добрич със земеделска техника ще бъде блокирано движението в четири точки: на граничните пунктове Дуранкулак и Кардам, кръговото кръстовище на Балчик и пътят за Силистра в село Карапелит.

В 10 ч. ще бъде блокиран и подходът към Дунав мост 2.

Бургаските земеделци ще участват в блокадата на пътен възел Петолъчката и ще затворят пътя Бургас-Варна на кръговото кръстовище до Ахелой в 10 часа, но пътят за Варна ще е затворен почти през целия ден. След това се подготвя тръгване за София за утрешния протест

Трактори ще затворят международния път Е-79 край Монтана. Той ще бъде преграден преди влизането на околовръстното шосе в града.

Инициативният комитет за провеждане на безсрочни ефективни протестни действия за спасяване на българското земеделие настоява вниманието да не се фокусира изцяло към зърнопроизводителите, тъй като в протестните действия се включва целият бранш, включително животновъди, пчелари, производители на плодове и зеленчуци.

Решението на Народното събрание за отказ от забраната за внос на слънчоглед от Украйна  беше само един от поводите за ескалация на напрежението. Трудности има в целия земеделски сектор, който за пръв път се явява толкова обединен на протест.

Инициативният комитет формулира пет искания към управляващите: Да продължи забраната за внос на земеделски стоки  от Украйна, като се разшири с вето и върху плодове, зеленчуци месо, мляко и мед. До 30 септември на фермерите да бъде платен пълния размер на компенсации на загубите заради войната в Украйна, държавната помощ за пропадналите от природни бедствия площи да бъде незабавно платена. Протестиращите искат също допълнителни средства за държавни помощи и облекчаване на условията по интервенциите от Стратегическия план.

Ефективните протестни действия ще продължат до изпълнението на всички искания, предупреждават от инициативния комитет, откъдето до момента са обявили  локациите за блокади с тежка земеделска техника в цяла България днес и намерения протестът да се пренесе в София утре.

Протестиращите излязоха с извинение към гражданите и предупреждения да отложат планирани пътувания на 18 и 19 септември, тъй като ще бъдат затворени главни пътища в цялата страна.

„Над 40 са точките в цяла България, в които ще излязат на национален протест от 27 браншови организации в земеделието. Това са представители на всички браншове в земеделието, плюс зърнопроизводители. Странното е, че навсякъде ни слагат нас на първо място“, заяви пред БНР Георги Милев, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. По думите му „протестът е спонтанен, справедлив и става въпрос за оцеляването на българското земеделие“.

Милев отправи апел, ако няма спешна работа, „да не се пътува по пътищата на страната, защото ще има масирано придвижване на земеделска техника към София“ за насрочения утре протест в столицата.

Той потвърди отправени към земеделски производители полицейски заплахи – „просто им забраняват за излизат на протест“, и още: „Доста животновъди са получени писма, че точно днес и утре ще им бъдат проверявани стопанствата. Държавната машина е включена, колкото може, за провалянето на този справедлив протест.“

Според Милев изказването на премиера Денков за зърнопроизводителите е „грозно, невъзпитано и непочтено“. „Няма как бранш, изкарал България от две национални катастрофи, да бъде оприличен на терорист. Терорист е много тежка дума, много обидна“, каза Георги Милев.

Относно комуникацията с управляващите той посочи, че решението за падането на забраната за внос от Украйна „беше взето с 300 км/ч“ и оспори твърденията, че е имало срещи със зърнопроизводителите.

„Ние сме готови да преговаряме, но не в този формат. Бихме преговаряли с т.нар. сглобка или представител на хората, които взеха това решение в Народното събрание“, декларира Георги Милев относно поканата на Николай Денков към протестиращите земеделци за среща.

„Протестите няма как да спрат. Няма и причина да спрат. Имаме 5 основни искания. Протестът е безсрочен. Докато не бъдат изпълнени, няма да спрем“, категоричен е Милев.

Сега пред всички зърнопроизводители стои въпросът не само откъде да извадят пари за ренти, за да ги дадат на собствениците на земя, но и как ще вържат годината и най-вече дали ще оцелеят.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X