Земеделски производители от цялата страна излязоха на протест днес, утре действията се насочват към столицата

Протест на земеделските производители се проведе в цялата страна днес. Блокада имаше на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове. Инициативният комитет за провеждане на безсрочните ефективни протестни действия за спасяване на българското земеделие настоява вниманието да не се фокусира изцяло към зърнопроизводителите, тъй като в протестните действия се включва целият бранш, включително животновъди, пчелари, производители на плодове и зеленчуци.

Земеделски производители и преработватели се събраха в южната част на Стара Загора, а над сто тежки машини затрудниха движението от града по главния път Стара Загора-Хасково, който е и връзката с автомагистрала „Тракия“.

Протестите на земеделските производители са национални и безсрочни, те ще продължат дотогава, докогато ние не извоюваме своите права като сектор, каза  Цветан Берберов, член на Управителния съвет на Тракийския съюз на зърнопроизводителите. По думите му в момента има „огромно количество продукция, която залежава. От миналата година има около 600 000 тона само слънчоглед, а от тази година има над 2 млн. тона слънчоглед. Пшеницата, която е залежала, е над 5 млн. тона“, каза още земеделският производител. Той риторично се обърна с въпрос „Ние необходими ли сме?“

Берберов посочи, че жандармерия и полиция са блокирали протестиращи със земеделска техника на източния вход на Казанлък, но не знае каква е причината за това.

Земеделски производители от Ловешка област се включиха в общонационалния протест, затваряйки главния път София-Варна при кръговото кръстовище в края на автомагистрала „Хемус“ при п. в. „Боаза“ в района на село Брестница. Те дойдоха със земеделска техника и леки автомобили.

По думите ѝ към исканията им се присъединяват и животновъдите. „Отказват да им купуват млякото, чудят се какво да го правят, разваля се. Има хора, на които не им е плащано млякото. Те искат да си продават животните и да приключват. Пчеларите са прибрали меда и чакат изкупна цена, която я няма, защото има внос“, каза Цанка Начева, председател на Сдружение на зърнопроизводителите – Ловеч, и добави, че преговорите с държавата са закъснели.

Земеделските производители във Видин блокираха пътя за Дунав мост-2 и в двете посоки. Около 100-150 машини и представители от различни браншове на земеделието – растениевъдство, животновъдство, пчеларство и други се намират на пътното платно.

„Нашите основни искания са пет, но най-важното от тях е преразглеждане на оттеглянето на забраната за внос не само на украинско зърно, но също така и на плодове и зеленчуци“, обясни целта на протеста Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите. Той допълни, че на този етап не разглеждат искания за оставки, защото смятат, че е необходимо да има правителство и искат да водят диалог.

Земеделски производители и животновъди протестираха и в района на Кресна, като затваряха периодично движението по главен път Е-79. „Ние, като всички от страната, излизаме на протест, за да покажем и нашите искания. Отделно от исканията на инициативния комитет, добавяме към министъра на земеделието всички депа, които са затворени за износ на телета в трети страни, да се отворят веднага, защото ние нямаме къде да си продаваме живите животни“, каза  Велин Мицев, председател на сдружение „Животновъди – Сандански 2005“.

Земеделци с над 70 машини блокираха пътя от Кардам към границата с Румъния за тежкотоварните превозни средства. „Ще сме тук, докато не бъдат изпълнени нашите искания. Утре ще има представители на Добруджа и в София, няма да сме с тежка техника, каза пред медиите в Кардам председателят на Генералтошевската асоциация на зърнопроизводителите Коста Костов. В същото време ще бъдем и тук, и вдругиден пак. В декларацията сме поставили пет искания. Докато не бъдат изпълнени, ще сме тук“, заяви той.

Земеделски производители и животновъди от Благоевградско се включиха в протеста, като първоначално се събраха при полигона край Благоевград. Поради засиленото полицейско присъствие не се стигна до пешеходна блокада на пътя. След преговори с органите на реда беше допуснато преминаване само на земеделска техника, но движението в района на кръговите кръстовища, които свързват главния път Е-79 с автомагистрала „Струма“ при Благоевград посока Кулата, не беше спряно. Още преди първоначално обявения час на протеста в района имаше засилено полицейско присъствие.

Стотици земеделски производители от областите Разград и Търговище се събраха на изхода на Разград, като блокираха с повече от сто земеделски машини движението по пътя Разград – Русе. Земеделците издигнаха плакати с надписи „Земеделците не са терористи! Управляващите са марионетки,“ „Стоп на гаврата със земеделските производители“.

„Събрали сме се земеделски производители и преработватели от различни сектори, за да защитим необходимостта от това да имаме свободна възможност да изкарваме парите си и да храним децата си. С присъствието си искаме да разсеем и съмнението, което се опитват да внушат управляващите, че сме представители на т.нар. зърнари-терористи, които се опитват да изземат всички субсидии и по този начин се опитват да всеят разкол в сектора и в справедливия протест“, каза Георги Георгиев, председател на Сдружението на зърнопроизводителите от Поповския регион.

Зърнопроизводители от Силистренско блокираха ключови участъци от пътищата за Русе и Шумен. В демонстрациите се включиха и производители на плодове и зеленчуци, пчелари, тютюнопроизводители и животновъди.

На пътя край Тутракан бяха спрени около 70 тежки машини. Недоволните хвърлиха и щайги с различни плодове, запалиха низи с тютюн и пчелен кошер.

Протестиращите бяха категорични, че трябва да се преустанови политиката на българската държава към унищожавани на родното производство. Те заявиха, че не са „терористи“ и не се опитват да извиват ръце, а тяхната работа е в полза на хората.

„Фермерите правим една от най-добрите социални политики. Когато преди 30 години започнах да се занимавам със земеделие, рентите бяха по 8 лева на декар, а сега аз плащам по 130 лева“, каза Николай Илиев, зърнопроизводител от село Секулово.

Земеделски производители блокираха пътя София-Русе на детелината при село Ясен край Плевен. Георги Милев, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, е категоричен, че ако се стигне до преговори, то те трябва да се водят с представителите на партиите в Народното събрание, които по думите му са взели това убийствено за земеделието в България решение.

Земеделски производители затвориха пътя София-Варна край село Шереметя. Десетки земеделски машини на стопани от Великотърновска и Габровска области блокираха пътя за кратко в обедните часове. Според земеделските производители средната изкупна цена е около 30 процента от себестойността, но стопаните са принудени да я продават така, заради задълженията към банките и доставчиците на торове и други суровини. Голям е проблемът в сектор „пчеларство“, посочи собственик на пчелин, който доскоро е бил със 70 кошера, но от две години е намалил бройката им наполовина, защото не може да продава своята продукция заради вноса на мед от Украйна.

Той каза, че походът им е мирен и не отиват на война, „ако някой смята така, дълбоко греши“.

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев отправи покана за среща с представителите на инициативния комитет за провеждане на общонационален земеделски протест. Той информира, че след задълбочено обсъждане в Министерския съвет на декларацията от Инициативния комитет за провеждане на общонационален протест с вх.№ 08.00 – 408/15.09.2023 г., формулираните искания в 5 точки са удовлетворени, се посочва в съобщението на Министерството на земеделието и храните. Необходимо е заедно с протестиращите да бъдат прецизирани количествата и продуктите в т.1.

Инициативният комитет настоява за разписани ясни ангажименти с конкретни срокове за изпълнение на исканията. Ефективните протестни действия ще продължат до изпълнението на всички искания. Протестиращите имат пет основни искания към управляващите.

На първо място това е продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

Земеделската общност настоява също за изплащане към земеделските производители до 30 септември т.г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство вследствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта, както и за незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 процента пропаднали площи.

Сред исканията е и осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи „де минимис“ за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.

Инициативният комитет поставя като искане и облекчаването на условията по интервенциите по Стратегическия план на Общата селскостопанска политика (ОСП) с оглед доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане. В приетата декларация се настоява за изплащане на държавната помощ за производители със 100 процента пропаднали площи и за нови размери на помощите за инвестиции и за „де минимис“.

Утре протестите ще бъдат насочени към София.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X