До два месеца може да се удължи забраната за внос на слънчоглед от Украйна

До два месеца може да се удължи забраната за внос на слънчоглед от Украйна, обясни премиерът Николай Денков в отговор на въпрос на БНР как е протекъл разговорът с украинския му колега Денис Шмихал.

Вчера Денков анонсира, че след срещата със земеделския бранш ще го информира за решенията на България.

Всички чувствителни стоки, вносът на които е бил обсъден, са в платформата, която Брюксел и Киев договарят за квоти, обясни още Денков:

„По отношение на зърнените култури и слънчогледа в частност, има правила, които позволяват до два месеца да няма внос, след което се преминава на лицензионен режим. При този лицензионен режим Украйна ще дава лицензии за експорт към България на съответните култури. По отношение на останалите продукти, каквито са млякото, меда и други, по които има чувствителност, това, което позволява механизмът, е двустранно България и Украйна да обсъдят къде има проблеми и с премиера Шмихал, с когото имахме три-четири разговора може би, той е съгласен, че по никакъв начин не трябва да се създава затруднение за нашия пазар от излишък на украински стоки“.

Денков коментира темата след участието си във форум в столицата. По думите на премиера разговорите със земеделските производители са били много важни, тъй като на тях те са изложили исканията си, а държавата – възможните решения. По-рано през деня бе подписан меморандум между правителството и протестиращите земеделци, а Денков се извини за думите си, че не преговаря с терористи.

В мейл, разпространен от инициативния комитет на протестиращите до днес земеделци се казва, че с подписания меморандум се налага забрана за внос на слънчоглед от Украйна до края на месец ноември, след което се въвежда лицензионен режим, който отчита необходимите количества на преработвателните предприятия за производствените им нужди.

Освен това, до 30 септември на земеделските производители ще се изплатят помощи в общ размер 213 милиона лева, 150 милиона от които осигурени от Европейската комисия и 63 милиона – от държавата.

С 47 и половина милиона лева пък ще бъдат подпомогнати най-малките земеделските производители в сектор „Животновъдство“, в това число пчелен мед, и в сектор „Растениевъдство“. А земеделските производители на мляко, които не могат да докажат реализация на продукция, поради внос на сухо мляко от Украйна, ще могат да получат подпомагане след разрешение от ЕК.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X