Киев променя правилата за износ на храни заради заплахата да загуби най-близкия си съюзник

Ограниченията за вноса на пшеница скараха Украйна и най-близкия ѝ съюзник – Полша. В Ню Йорк полският президент Анджей Дуда първо отмени срещата си с украинския си колега Володимир Зеленски, сочейки като причина промяна в графика си на годишната среща на ООН, а след това в изявление пред полски медии сравни Украйна с „опасен удавник“. „Давещите се хора са много опасни, защото могат да ви повлекат към дъното“, каза той.

Коментарът е по повод подаденото искане за консултации в Световната търговска организация (СТО) относно ограниченията на вноса на украински стоки в съседните държави. От организацията отказват да коментират срещу кои държави е подаденото заявление, но потвърждават, че са получили искането, пише Ройтерс. Киев обаче съобщава, че искането е срещу Полша, Словакия и Унгария. Премиерът на Украйна Денис Шмихал коментира, че страната може да ограничи на свой ред вноса на селскостопански стоки от Полша и Украйна.

„Ще бъде добре Украйна да си спомни, че получава помощ от нас и ние също сме транзитна за Украйна страна“, коментира още Дуда в Ню Йорк, но и допълни, че от интерес на безопасността на Пoлша Киев трябва да върне своята територия в международно признатите граници.

Вече има сигнали обаче, че Киев може да преразгледа становището си относно още една война със съседните си държави – този път търговска. Според „Украйна сейчас“ правителството е приело предложение на Европейската комисия, според което износът на пет селскостопански стоки да може да се извършва по специален разрешителен режим от Министерството на икономиката, съгласуван с Министерството на селското стопанство. Украйна първо ще съгласува с вносителите на селскостопански стоки какви количества ще могат да приемат и едва след това ще издават разрешенията за износа.

Това ще се отнася за износа на продукция през Полша, Унгария, Словакия, Румъния и България.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини