Египет отрича информацията за отказ от руска пшеница

Помощник на египетския министър отрече съобщенията за отказ от руска пшеница Съобщенията, че Египет е отказал да закупи руска пшеница, са неверни, каза първият помощник на министъра на доставките на страната Ибрахим Ашмави пред арабския телевизионен канал RT .

По-рано Bloomberg съобщи, че Египет е решил да закупи почти половин милион тона пшеница от Франция и България поради факта, че Москва е блокирала доставките на руска пшеница поради несъответствия в цените.

Докладът е напълно неверен, е цитиран Ашмави, подчертавайки, че търговските отношения между Египет и Русия вървят гладко.

По-рано Съюзът на износителите на зърно публикува данни, според които Египет, въз основа на резултатите от първите два месеца на селскостопанската 2023-2024 г., става ключов вносител на руска пшеница, като доставките там са се увеличили с 11,8% в сравнение със същия период от предходния сезон и възлизат на 1,28 милиона тона.

В началото на септември медиите съобщиха, че Египет е закупил частно около половин милион тона руска пшеница, отклонявайки се от обичайния тръжен процес. А в средата на юли Наср Номани, съветник на египетския министър на снабдяването по доставките на стоки, каза, че Египет се стреми да увеличи доставките на пшеница чрез диверсификация на източниците си на внос, за да допълни местното производство.

Ашмави по-рано заяви пред РИА Новости, че Египет е сред най-големите вносители на пшеница и делът на руската пшеница във вноса му се оценява на 80%.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини