ЕК решава как да продължи вноса на украйнско зърно

Подготвя се нова среща между Украйна и страните от ЕС в Брюксел

 Украйна е представила преди седмица план за решаване на зърнения проблем в Европейската комисия, той се доразработва

На 18 септември на среща на Координационната платформа, създадена под егидата на Европейската комисия за решаване на проблема с вноса на украинско зърно в пет съседни страни от ЕС, Украйна е представила съответен план за действие.

С него се възнамерява да се установи по-строг контрол върху износа от Украйна и да избегне по-нататъшна дестабилизация на селскостопанските пазари в споменатите страни, каза тогава говорителят на ЕК по въпросите на земеделието и търговията Мириам Гарсия Ферер на брифинг в Брюксел.

Украйна, както беше договорено, вече представи някои предложения за

план за действие, който ще включва няколко части

Една от тях предвижда обмен на информация и данни за износа на селскостопански продукти за съответните страни, а също и подробен обмен на информация за страните на дестинация за износ от Украйна, уточни Ферер.

По думите й представеният от Украйна план за действие предвижда създаване на механизъм за проверка и наблюдение, както и въвеждане на лицензионна система за по-добър контрол върху експортните операции.

Съгласихме се да продължим дискусиите и обмена, предвид приемането от Украйна на този план за действие, обясни Ферер по-нататъшните действия на ЕК.

В отговор на уточняващ въпрос дали Европейската комисия ще проведе разследване на действията на търговците на зърно, които всъщност са довели до тази тежка пазарна и политическа криза чрез спекулации в единния пазар на ЕС, представителят на ЕК отбеляза, че тези въпроси също се обсъждат във формата на Координационната платформа.

„Съответните доказателства са предоставени на държавите-членки и на Европейската комисия. Обсъдихме какви мерки могат да бъдат предприети както на ниво ЕС, така и на ниво държави-членки. Трябва да получим повече информация и ясна картина какво се случва, за да продължим тази работа“, каза представителят на Европейската комисия.

В същото време тя се въздържа от оценка на иска, който Украйна подаде в СТО срещу Полша, Унгария и Словакия, след като тези страни въведоха индивидуални ограничителни мерки срещу вноса на селскостопански продукти от Украйна.

„На този етап не можем да коментираме.Преценяваме ситуацията и трябва да решим как да продължим Беше беше важно да се подчертае, че търговската политика на ЕС попада в изключителната компетентност на Европейската комисия“, каза М. Ферер.

Така след разменените мнения и коментари в петък, 22 септември, ЕК трябваше да финализира своите коментари  

И да оповести решение по плана за действие на Украйна, който беше представен на 18 септември, по време на последното заседание на Координационната платформа. Но преди това да стане

Европейската комисия планира да проведе

следващото заседание на координационната платформа

Срещата за  разрешаване на аграрната криза с Украйна ще бъде на 28 септември, каза прессекретарят на Европейската комисия Мириам Гарсия Ферер в Брюксел, цитирана от „Украйнска правда“.

Коментарите са изпратени в Украйна, за да могат да бъдат взети  изцяло под внимание. Въз основа на обмена на мнения, проведен досега, има положителен път напред, смята прессекретарят.

Според изданието ЕК ще изпрати покана до всички страни за участие в следващото заседание на координационната платформа на 28 септември, допълнила е Ферер, за да има пълноценна възможност да се финализира този план за действие, така че да влезе в сила възможно най-бързо.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини