Ресорната комисия отхвърли проект за мораториум върху земеделски земи да се изграждат фотоволтаични паркове

Комисията по земеделието, храните и горите в парламента не прие Проект на решение за мораториум върху промяна на предназначението на земеделски земи – държавна и общинска собственост за изграждане на фотоволтаични паркове, внесен от Костадин Костадинов („Възраждане“).

По думите на депутата от партията Даниел Петров по неофициална информация от Министерството на земеделието и храните в общинските канцеларии чакат преписки за промяна на предназначението на над 60 000-70 000 дка земеделски земи, които са инвестиционни намерения за изграждане на фотоволтаични паркове. „Голяма част от тези земеделски земи са с начин на трайно ползване гори и пасища. Ние имаме и жалби от хора за изградени такива проекти, които са използвали пасищата до последно“, коментира Петров.

Той заяви, че не са против изграждането на фотоволтаични системи, стига те да бъдат по предназначение, като даде за пример земеделци, които искат да захранват оранжериите, хладилниците си и т.н., но това да бъде регламентирано и урегулирано. По думите му в момента процедурата за смяна на предназначение е с голямо мнозинство в общинските съвети.

Росен Костурков (ПП-ДБ) се съгласи с Петров, но посочи, че този проблем е решен в Закона за възобновяемите енергийни източници, където много ясно е казано какви земи, какви категории и какъв е процесът за смяна на статута на земята.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X