Темпът на спад в цените на пшеницата е най-високият за последните 14 години

Реколтата в някои страни от Северното полукълбо компенсира напрежението в Черно море след прекратяването на сделката за зърно и доведе до най-големия тримесечен спад на цените на пшеницата от 14 години, пише Bloomberg.

Фючърсите в Чикаго загубиха около 11% през последните три месеца и се подготвят за четвърти тримесечен спад. Въпреки факта, че Москва се оттегли от сделката за зърно още през юли, големите обеми доставки задържаха цените ниски.

„Събитията около избухването на конфликта в Украйна показаха, че в днешно време светът като цяло има начин да доставя зърно на хората, които се нуждаят от него“, казва Майкъл Уайтхед, ръководител на агробизнес анализа в ANZ Group Holdings Ltd. „Това може да е новото ниско ниво на цените на пшеницата“.

След провала на сделката за зърно Украйна започна да използва други маршрути за износ, като Дунав, който многократно е бил мишена на Русия през последните месеци. Корабите също започнаха да се връщат в украинските черноморски пристанища, но е твърде рано да се прогнозира доколко това ще се отрази на украинския износ на зърно.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X