Европейският млечен борд предупреди за криза и поиска активиране на мярката за доброволно намаляване на производството на мляко в ЕС

Европейският млечен борд излезе с официално писмо, изпратено до всички официални европейски институции и медии. Писмото е предупреждение за настъпваща криза на европейския пазар на млечни продукти и предстоящи фалити на много млекопроизводители. Публикуваме текста на писмото:

Европейският млечен борд (ЕМБ) призовава политиците да се събудят от съня си и най-накрая да предприемат действия на ниво ЕС.

Като се има предвид тежката ситуация на пазара на млечни продукти, що се отнася до цените на млякото, ние сме в средата на криза. Крайно време е да вземем мерки!

ЕМБ призовава ЕС най-после да се събуди и да задейства някои спешни мерки, за да не падне европейският пазар на мляко.  Не можем да приемем, че въпреки политиците в ЕС виждат, че ситуацията е мъчителна, и остават безучастни и прехвърлят отговорността на отделните държави-членки. Време е Европейската комисия да поеме своята отговорност на ниво ЕС и най-накрая да облекчи пазара на мляко, като  активира доброволното намаляване на производството.

Цените се сриват в страните-членки на ЕС, една след друга, и производителите са принудени да затворят ферми.

EMB издава спешно предупреждение, че Европа ще загуби както икономически, така и социално, ако кравите вече не се отглеждат в селските райони и фермите не могат да продължат да работят. Селското стопанство е основата на селските региони и инфраструктурата и без него селските райони просто биха се разпаднали. Известно е, че ключови услуги, като здравеопазването, вече е спаднало до опасни нива, защото има изселване на специалисти  от селските райони. Но това е само върхът на айсберга.

Без млекопроизводство и без семейни ферми биоразнообразието виси на косъм. За да запазим биоразнообразието, трябва най-накрая да положим основата за икономическа и социална устойчивост.

Наистина е крайно време политиците да съберат воля за създаване на рамка за по-добро разпределение на маржовете по веригата на стойността. Това би направило цените, покриващи разходите, реалност за производителите, като в същото време ще гарантира, че цените ще остават достъпни за потребителите.

Искания:

Активиране на доброволното намаляване на производството на ниво ЕС  и заплащане на фермерите на справедливи цени, така че повече ферми да не спират да работят, селските райони да останат жизнени и  ЕС да гарантира стабилна сигурност на доставките.

В този момент нищо друго няма да свърши работа, според Европейския млечен борд. И няма време за губене. Фермерите вече са изправени пред цялата сила на тази криза.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X