Гърция е готова да транспортира украинско зърно през пристанищата си

Гърция е готова да транспортира украинско зърно през пристанища на своя територия, по-специално Александруполис и Солун, заяви гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис.

Според този план зърното ще се транспортира с железопътен транспорт от Украйна до Румъния и България, а оттам до пристанищата Солун и Александруполис. Тези пристанища са в състояние да приемат корабите, необходими за транспортиране на зърно.

Йоргос Герапетритис подчерта готовността на Гърция да допринесе за намирането на решение за транспортирането на украински селскостопански продукти.

Гръцката алтернатива е друг път за износ. На първо място е Балтийско море. Полша и Литва се обединиха, за да използват пристанищата на двете страни за износ на украинско зърно. Литва одобри транзитен коридор за украински селскостопански износ, а ветеринарният, санитарният и фитосанитарният контрол от украинско-полската граница ще бъде прехвърлен на пристанището в Клайпеда.

Има решение и за износ през хърватски пристанища, основно. Маршрутът – също с железопътен транспорт – започва в Украйна и завършва в хърватско пристанище на далматинското крайбрежие през Унгария и Словакия.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини