Зърнени култури: Анализатори очакват цените да се повишат

Те прогнозират годишен ръст от 13-15% през следващите две години

Цените на зърното напоследък са в свободно падане, тъй като инвеститорите залагат на възраждане на доставките от САЩ, Русия и Украйна.

Но ветеранът стратег Дейвид Рош не е съгласен.

Противно на пазарния консенсус, Рош, президент и глобален стратег в Independent Strategy, очаква цените на пшеницата да нарастват с 13-15% годишно през следващите две години.

„Логиката е проста. По-нататъшните смущения от Русия и нейните собствени значителни доставки на зърно са голям риск, имаме затопляне на климата като цяло, което виждаме с понижаване на нивата на водата на критични артерии като Мисисипи, която пренася 60% от американското зърно до пристанища, където може да бъде транспортирано в чужбина, така че може да имаме всякакви смущения, които не сме си представяли от изменението на климата. “ заяви в предаването „Squawk Box Europe“ на CNBC в понеделник.

„И на всичкото отгоре имаме Ел Ниньо, където данните за засегнатите култури започват да стават много ясни“.

Неговите коментари идват, тъй като цените на пшеницата остават надолу с около 29% на годишна база и на най-ниските си нива от септември 2020 г., като късите позиции – залози, че цените ще паднат – наскоро достигнаха тримесечен връх, според доклад на Independent Strategy. Цените на царевицата също се търгуват около тригодишни дъна, докато соята наскоро удари четиригодишно дъно.

Спадът на цените беше подсилен от Министерството на земеделието на САЩ, което отчете по-високо производство и запаси, отколкото очакваха анализаторите. Данните се добавят към низходящия ценови натиск, произтичащ от признаците, че Украйна, ключов производител на зърно, успява да намери алтернативни маршрути за износ въпреки руските атаки срещу нейните пристанища.

Вицепремиерът на Украйна заяви в неделя, че още пет кораба са на път към украинските морски пристанища през нов коридор, отворен главно за износ на селскостопански продукти, алтернатива на сделката за черноморско зърно, блокирана от Русия през юли.

Междувременно Русия, най-големият износител на зърно в света, също произведе големи реколти, които анализаторите очакват да преминат експортните блокади.

Рош обаче казва, че има допълнителни фактори, които биха могли да тласнат цените нагоре. Например, критичен участък от река Мисисипи падна миналата седмица в рамките на сантиметри от най-ниското си ниво за всички времена, според Националната метеорологична служба на САЩ, и се очаква да остане нисък, тъй като страната се подготвя за най-натоварения си сезон за износ на зърно.

Това, заедно с руската волатилност и Ел Ниньо, са „три фактора, които според мен ще нарушат предлагането“ на зърнените пазари, каза Рош.

„А страната на търсенето се определя от това колко хора има по света и този брой непрекъснато расте, а страните просто не могат да си го позволят. Само 5% спад в световната реколта на пшеница означава недостиг.“, добави Рош, който е известен с правилното прогнозиране на азиатската финансова криза през 1997 г. и световната финансова криза през 2008 г.

Така че ние разглеждаме продоволствената сигурност като важен фактор от страна на търсенето.

Independent Strategy очаква добивите да пострадат от по-високите глобални температури и метеорологичното събитие Ел Ниньо, което обикновено продължава около четири години, и предполага, че глобалните доставки на зърно ще бъдат ограничени от войната между Русия и Украйна, която ще продължи през 2024 г. и вероятно дори през 2025 г.

Кумулативните ефекти от тези метеорологични и геополитически рискове ще доведат до спад в съотношението на запасите от пшеница с около 5% годишно до края на 2025 г., според Рош, което ще доведе до годишно увеличение на цените на пшеницата с 13-15%.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X