Испанското производство на зеленчуци е намаляло с 13,6% през 2022 г.

Испанското селскостопанско производство на зеленчуци е намаляло с 13,6% през 2022 г., което е много по-голям спад от този, регистриран в страните от ЕС като цяло (Европейския съюз), който е 4,6%, което епочти тройно. Това се дължи преди всичко на сушата, но и на нарастването на производствените разходи.

Доклад на CaixaBank Research за агро-хранителния сектор обяснява, че въпреки че спадовете са били широко разпространени във всички култури и във всички европейски страни, Испания е водеща в намаляването на земеделска продукция сред основните страни производителки на континента: Германия, чието производство е спаднало с 4,8%; Франция (2,7%), Италия (2,1%) и Холандия (3,9%).

Според Caixabank Research, с данни от Министерството на земеделието, рибарството и храните (MAPA), сушата е намалила производството на зърнени култури (24,3%), плодове (20,7%), фуражни растения (18,2%), промишлени предприятия (9,9%), зеленчуци (7,5%) и картофи (7%).

Увеличаването на цените на зеленчуците (19,9%) обаче позволи производството им да нарасне като стойност (3,6%). От друга страна, животинската продукция е била по-слабо засегната и е регистрирала лек спад от 1,5% през 2022 г., въпреки че в стойност е нараснала много значително (22,5%), благодарение на увеличението на цената си (24,3%).

Както се посочва в секторния доклад, най-големият спад на селскостопанското производство в Испания се дължи на перфектна буря от два шока, по-тежки, отколкото в европейските й съседи: единият климатичен, а другият ценови.

 

Въпреки че сушата, която преживяваме от 2022 г. насам, засяга цяла Европа, особено Западното Средиземноморие, тя е особено силна именно в Испания. В страната обемът на валежите, регистрирани през 2022 г., възлиза на 533 милиметра, с 16% под историческата средна стойност, което се отрази на реколтите като цяло, особено на зърнените култури и плодовете.

Повишаването на разходите е вторият шок за испанското селскостопанско производство. Ако се анализира междинното потребление на икономическите сметки на селското стопанство (разбирано като стойност на всички стоки и услуги, използвани като суровини в производствения процес), може да се види, че те са се увеличили с 45,6% в сравнение с 33% средно в ЕС. Те също са по-високи от тези на останалите страни в топ 5 (около 20% в Германия и Франция и около 35% в Италия и Холандия).

Енергията, торовете и най-вече фуражите бяха основно отговорни за увеличението на разходите в сектора на хранително-вкусовата промишленост през миналата година. Ако се сравни развитието на цената на тези суровини (измерена чрез дефлатора) в Испания със страните от топ 5 и средната стойност за Общността, могат да се видят някои разлики: увеличението на цените на енергията в Испания е сходно с това на ЕС (52,4% спрямо 52,6%), макар и малко по-високо от анализираните страни, с изключение на Нидерландия.

В случая с торовете само Италия регистрира покачване по-ниско от 74,3%, регистрирани в Испания (87,1% в ЕС), а фуражите станаха по-скъпи с 35,1%, малко над сравняваните страни и средната стойност за Европейския съюз (29,4%). По-голямото увеличение на общите разходи до голяма степен е оправдано от високата роля на фуражите в структурата на разходите: те представляват 54,4% от общото междинно потребление (39,3% в ЕС).

 

Намаляването на производствените разходи дава почивка на испанския сектор на хранително-вкусовата промишленост. Така индексът на цените на хранителните стоки на Световната банка е спаднал с 31,5% между максимума, който достигна през май 2022 г. и август 2023 г.

Спадът на цените на торовете е по-изразен, 46,4% от пика си през април 2022 г. Тези спадове до голяма степен отмениха ценовото рали, което последва нахлуването на Русия в Украйна. Въпреки това цените все още са доста над средното за 2019 г., преди пандемията.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини