Инвестиция за 25 млн. евро: Нов зърнен терминал вече работи на пристанище Варна

След приключване на първи етап от инвестиция за над 25 млн. евро завърши обработката на кораб с пшеница чрез нова специализирана обработваща система за зърно на пристанищен треминал Варна-запад, съобщиха от „Пристанище Варна“.

В резултат на инвестиционно партньорство между две компании – „Пристанище Варна‘‘ ЕАД и „Зърнен Терминал Варна Запад“ АД, системата вече е в експлоатация и представлява съвкупност от технологични иновации и инфраструктурни решения, които ще подобрят ефективността и конкурентоспособността както на двете дружества, така и на клиенти и търговци от целият регион.

На 06.10.2023 г., в Пристанищен терминал Варна-запад, 8-мо корабно място, през  специализираната инсталация, беше успешно завършена обработката на 180-метровият моторен кораб „HTK FORTUNE”, натоварен с 35 000 тона българска пшеница с направление Алжир.

Износител на зърното е „Кофко Интернешънъл България“ ЕООД. Текущо въведената обработваща система позволява постигане на товарни норми от 450 тона на час или около 10 000 тона в денонощие на една работна точка, като това е само първата стъпка в разширяването на дейността на пристанището в обработката на зърно.

Първият етап от инвестицията включва:

  • Модернизация на товарния процес чрез използване на специализирана машина за товарене на зърно „Ship loader“,
  • Технологични транспортни ленти и въздушни конвейори, съчетани с новоизградена инфраструктура за приемане, автоматично пробовземане и съхранение на зърно.

Всичко това осигурява оптимални условия за товарене на кораби и обработка на зърното с висока производителност, точност, като цялата система е по щадяща околната среда технология.

До 12 месеца се очаква да приключи и доставката и въвеждане в експлоатация на ново комплексно технологично оборудване, което ще позволи двойно увеличение на товарните норми на специализираните съоръжения, като корабната норма на товарене да достигне над 20 000 тона за денонощие. Общите възможности на терминала ще позволяват паралелна специализирана обработка на няколко кораба със зърно за да се осигури общ износ през кейовете от над 35 000 тона в денонощие.

Изграденият капацитет за съхранение на зърно до този момент е 100 000 тона. Финализиране на инвестиционните процеси ще гарантира и пълно натоварване на капацитета на складовата и пристанищна инфраструктура, така че да позволява обработка на над 2 милиона тона зърно годишно само през терминал Варна-запад.

Снимка: Пристанище Варна

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X