Пълен абсурд – срещу българското сирене се водела война, а няма кой да го защити

На вниманието на МЗХ и правителството

Пълен абсурд – срещу българското сирене се водела война, а няма кой да го защити

Поводът са едни проби на едно сдружение, виси въпросът кой има право да ги взима и разпространява, пита се защо мощна държавна агенция като БАБХ ще излезе със своя резутат чак след 3 сед мици

Пресконференция в  БТА днес за пореден път доказа, че по най-различни причини и пробойни, държавата е напълно безпомощна да внесе ред и да разкрие истината. Камо ли да ни информира навреме и да ни защити като потребители.

…Какво се случи?

Поредица от асоциации, сред които Асоциацията на млекопреработвателите, Национална асоциация на млекопреработвателите, Българска асоциация на млекопреработвателите, както и компаниите „Димитър Маджаров-2“ и „Милки Груп Био“ свикаха пресконференция, за да кажат, че се води търговска война срещу млечния ни бранш и млечните ни продукти, която уронва престижа им.

Юлия Маджарова, управител на млекопреработвателното предприятие „Маджаров“ обясни, че от Сдружението за достъпна и качествена храна са изнесли „данни и учудващи реултати, които бият по авторитета им като производител“.

Албена Йорданова от „Милки Груп Био“ добави, че това, което се хвърли в пространството наскоро за неотговарящо на изискванията овче сирене всъщност са „едни случаи, които са недоизяснени, но които силно уронват доброто име на преработвателите“.

Димитър Зоров, като лидер на едната асоциация, внесе почти криминален елемент в цялата сага с твърдението, че откакто българското кисело мляко и сирене са получили защита със знака ЗНП, в гръцката преса се е появило изявление на висш техен аграрен служител, че българите са им иззели нещо, което им се полага. Така Зоров загатна какво да си мислим.

На финала вместо да внесат повече яснота от ръководството на БАБХ в лицето на д-р Светлозар Патарински, изп.- директор и д-р Галя Викьова – зам.-изпълнителен директор, казаха, че се съмняват във взетите и цитирани проби от сдружението, което  не е предоставило на БАБХ стойностни протоколи за изпитвания с пълна информация и не е дало отговор с факти.

Агенцията, която е висшият ни орган за безопасност на храните заявява, че ще вземе последващи мерки и чак след около 3 седмици ще има резултат и от своите проби. Тя засега не можа да каже нищо повече на милионите потребители, защото хем се съмнява във взетите от сдружението проби, хем няма своя оторизирана лаборатория.

Но иначе й е вменена висшата роля да отговаря за проверки, изследвания, пълен контрол, предписания и всъщност да отговаря за защита на българските стандарти и българските граждани.

Пълен абсурд! Водела се търговска война срещу нас, а нас няма кой да ни защити. Държавната агенция засега е безпомощна.

МЗХ ще вземе ли някакви мерки и ще докладва ли случая в правителството? Министърът на земеделието Кирил Вътев ще защити ли агрохранителната верига? Ако трябва ново законодателство, ще го предложи ли?

Е, това, ако не е пълен абсурд, е един цирк, ама изгорял!

Диана Ванчева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X