ООН се опитва да преговаря с Русия за възобновяване на зърнената сделка

Главният търговски представител на ООН Ребека Грийнспан се срещна с руски представители в Москва за преговори, насочени към осигуряване на „безпрепятствен достъп“ до световните пазари на зърно и торове от Русия и Украйна, заяви говорителят на ООН Стефан Дюжарик, съобщи Ройтерс.

Ръководителят на хуманитарната помощ на ООН Мартин Грифитс също присъства на срещите виртуално, заяви говорител на ООН.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш „продължава решимостта си да улесни безпрепятствения достъп до световните пазари на храни и торове както от Украйна, така и от Руската федерация“, каза Дюжарик.

Той добави, че консултациите на Грийнспан и Грифитс с Русия „се провеждат с тази цел“.

ООН обвинява войната на Русия в Украйна за влошаването на световната продоволствена криза. Украйна и Русия са големи износители на зърно, а последната също е основен доставчик на торове за света.

Представители на ООН работят за съживяване на споразумението, което позволи безопасен износ на украинско зърно за Черно море.

Русия се оттегли от сделката през юли – година след като тя беше договорена с посредничеството на ООН и Турция – оплаквайки се, че собственият й износ на храни и торове е изправен пред пречки и че недостатъчно украинско зърно достига до нуждаещите се страни.

Докато руският износ на храни и торове не е обект на западните санкции, наложени след руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г., Москва заяви, че ограниченията върху плащанията, логистиката и застраховките възпрепятстват доставките.

За да убедят Русия да се съгласи на споразумението за Черно море миналата година, представители на ООН заявиха, че те ще помогнат за опростяване на руския износ.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини