ФАО повиши прогнозата си за световното производство на пшеница

Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) повиши прогнозата си за световното производство на зърнени култури до 2,819 милиарда тона.

Производството на пшеница е ревизирано нагоре с 3,7 милиона тона през септември до 785 милиона тона. Увеличението се основава почти изцяло на по-положителни резултати за добива в Украйна и Русия в сравнение с предишните очаквания.

Това компенсира резкия спад в прогнозата за производството на пшеница в Канада поради значителното сухо време в ключови производствени райони. Прогнозите за производството на пшеница в Аржентина и Казахстан също бяха намалени, тъй като продължителното сухо и горещо време влоши условията за реколтата.

Световното производство на царевица се е повишило леко през септември, благодарение на подобрените перспективи в Бразилия.

„Бразилия като цяло има благоприятни метеорологични условия тази година, потвърждавайки отличната перспектива, а производството ще достигне рекордни нива през 2023 г.“, заяви ФАО.

Световното производство на ориз се оценява на 523,1 милиона тона, почти без промяна спрямо септемврийската прогноза и прогноза за годишно увеличение от 1%.

Глобалната употреба на зърнени култури се очаква да бъде 2,804 милиарда тона, все още с 0,8% (21,8 милиона тона) по-висока, отколкото през 2022-23 г., въпреки низходящата ревизия от 3,1 милиона тона този месец.

Световните запаси от зърнени култури се очаква да достигнат рекордно високо ниво от 884 милиона тона в края на сезон 2024, като съотношението на запасите към потреблението е 30,8%.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини