ОИСР иска: Обвързване на субсидиите с производството

Въпреки високите амбиции да се направи земеделието по-зелено, напредъкът на ЕС по отношение на устойчивото земеделие е в застой, според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която призовава за по-силно обвързване на екстензивните земеделски субсидии на блока с измерими резултати.

В доклад, публикуван в понеделник (9 октомври), ОИСР направи преглед на политиките на ЕС в областта на селското стопанство и храните с оглед на тяхното въздействие както върху производителността, така и върху устойчивостта на сектора.

Проучването заключава, че през последното десетилетие агрохранителната система на ЕС се оказа устойчива на кризи и производителността продължи да се увеличава, но този растеж беше по-бавен, отколкото в повечето други страни от ОИСР.

В същото време резултатите от гледна точка на устойчивостта също са смесени.

„В много страни от ЕС биологичното разнообразие е намаляло, емисиите продължават да се увеличават, а натискът върху водата не е намалял“, предупреждава докладът.

Според авторите този „спрял процес“ по отношение на устойчивия растеж съществува въпреки факта, че ЕС показва високи нива на амбиция и инвестира значителни ресурси.

Например Зелената сделка на ЕС, стратегията „От фермата до трапезата“, както и стратегията за биологичното разнообразие поставиха акцент върху опасенията за устойчивостта.

Докладът обаче диагностицира „разминаване между политическите амбиции за екологична устойчивост и наблюдаваните резултати“ и препоръчва редица мерки, които да направят усилията на ЕС по-ефективни.

По-ориентирана към резултатите ОСП

За ОИСР един от основните лостове, които ЕС има в този контекст, е Общата селскостопанска политика (ОСП). В крайна сметка програмата за земеделски субсидии съставлява около една трета от бюджета на блока и е „стратегическа“ за дневния ред на Зелената сделка.

За да изпълни тази роля, заключава докладът, ОСП се нуждае от фундаментално „преориентиране“, за да я обвърже по-силно със „заявените приоритети и да се справи с възпиращите фактори“.

На практика това означава, че по-голям дял от парите трябва да бъдат отделени за „възнаграждаване на обществени блага“ като опазване на околната среда и климата.

Понастоящем голяма част от средствата по ОСП отиват за така наречените директни плащания, които са обвързани с определени условия, но обикновено се отпускат въз основа на земеделската площ на стопанството.

Въпреки че признава, че през последните десетилетия е постигнат „значителен напредък“ в превръщането на субсидиите в ОСП в по-целенасочени, докладът констатира, че „най-изкривяващите и потенциално най-вредни за околната среда форми на подкрепа“ като директните плащания все още представляват почти една четвърт от подкрепата за производителите и трябва да бъдат избледнели допълнително.

Подпомагане на доходите само за нуждаещите се

Това отразява визията на германското правителство за бъдещата ОСП, която включва и изместване от директните плащания към стимули за обществените услуги.

Докладът на ОИСР обаче не призовава за отдалечаване от ролята на ОСП като подпомагане на доходите на земеделските стопани. Той обаче призовава тази подкрепа да бъде предоставена по по-целенасочен начин.

Като първа стъпка това означава, че инструментите, насочени към подпомагане на доходите, и тези, насочени към устойчивост, трябва да бъдат ясно разделени.

Мерките за подпомагане на доходите, според експертите трябва да бъдат ограничени до тези, които действително се нуждаят от тях. За тази цел ЕС трябва да проучи как по-добре да насочи средствата към земеделските домакинства с ниски доходи.

Освен това е необходима повече работа, за да се гарантира, че средствата са справедливо разпределени и в рамките на земеделските домакинства, включително между мъжете и жените в семейството.

Фокус върху иновациите

Междувременно докладът поставя акцент и върху насърчаването на иновациите в сектора на хранително-вкусовата промишленост.

Докато дълго време ЕС постигаше растеж на селскостопанската производителност чрез все по-голяма интензификация на селското стопанство, докладът казва, че това е довело до вредни последици за климата и околната среда.

Тук е мястото, където иновациите идват като алтернативен път към подобряване на производителността.

„Зеленият преход на хранителните системи в ЕС изисква трансформация, при която иновациите играят решаваща роля за постигането на устойчив растеж на производителността“, се подчертава в доклада.

Сред препоръките за по-добро насърчаване на иновациите е по-доброто интегриране на политиките в областта на научните изследвания и иновациите със средствата по ОСП, докато държавите членки следва да бъдат насърчавани да „създават свои собствени стратегии за иновации в хранително-вкусовата промишленост“.

Докладът също така призовава да се използва част от средствата на ОСП, предназначени за устойчивост за програми за повишаване на квалификацията и консултантски услуги за земеделските стопани.

„Нарастващите изисквания изискват нови умения и капацитет сред селскостопанските работници, включително цифрови, управление на околната среда и предприемачески умения“, се подчертава в доклада.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини