Египет закупи почти половин милион тона руска пшеница

Тази седмица Египет поръча осем партиди пшеница от руски държавен търговец като част от директна сделка, заявиха търговци пред Bloomberg .

Египет, като един от основните купувачи на пшеница в света, подписа сделка за доставка на около 480 400 тона, което е около 4% от годишния внос на страната. Според търговците държавният вносител, Главна дирекция за снабдяване със стоки (GASC), се е съгласил да превозва зърно през ноември и декември.

Миналия месец Bloomberg съобщи, че страната преговаря за вноса на 1 милион тона пшеница от Русия като част от междуправителствено споразумение. Руската United Grain Co., мажоритарна собственост на руското правителство, ще доставя зърното.

Пресслужбата на UGC заяви, че няма информация за търговски доставки извън държавните търгове. Говорител на GASC не е отговорил на запитванията за коментар.

Бившият президент на GAFTA и търговец Svitun Steele заяви в X (Twitter), че на 12 октомври GASC планира да проведе търг за закупуване на пшеница при условия на FOB с доставка през декември. Резултатите от търга все още не са съобщени.

Износът на пшеница от Украйна от началото на 2023/24 г. е на нивото от миналата година – 3,76 милиона тона към 11 октомври.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини