Румъния публикува правила за внос на зърно от Украйна

Румънското правителство одобри в четвъртък указ, регулиращ вноса на четири култури от Украйна, съобщи румънският министър на земеделието и развитието на селските райони Флорин Барбу.

„Днес правителството прие извънредно постановление, което защитава румънските фермери от вноса на зърно от Украйна. Въз основа на механизма, договорен с Украйна, установяваме процедура, според която разрешаваме вноса на пшеница, царевица, слънчоглед и соя само въз основа на маркетингово споразумение, издадено от Министерството на земеделието и развитието на селските райони на Румъния“, цитира думите му официалният сайт на румънското правителство.

Той обясни, че вносът на украинско зърно ще бъде възможен само за румънските фермери и преработватели, които ще документират, че е необходимо да се попълнят запасите. Освен това само зърното, което отговаря на стандартите за качество, потвърдени от сертификатите на ANSVSA въз основа на получени и анализирани проби, може да бъде преработено или използвано като фураж.

Министърът уточни и механизма за внос, според който румънските фермери и преработватели, които искат да попълнят запасите си, подават документи, потвърждаващи необходимостта от внос. Съветът за преглед на заявленията проверява документите и решава дали да разреши вноса или не. ANSVSA издава сертификат за съответствие за внесените продукти въз основа на анализа на пробата от продукта, предоставена на вносителя. Министерството на земеделието на Румъния издава споразумение на земеделския производител или преработвателя за доставката на необходимото му количество на пазара. Преди да влезе за обработка или подаване, продуктът се проверява от ANSVSA, за да се провери отново съответствието с качеството.

„Не мога да позволя продукти, засегнати от болести и вредители или които не са 100% безопасни за нашата консумация, да навлязат на румънския пазар. Маркетинговото споразумение изтича, когато се постигне необходимото качество на вноса. Механизмът е съгласуван както с нашите фермери, така и с украинските власти“, каза Барбу.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X