Български фермери купуват стотици тонове фалшиви препарати за растителна защита

Акция на Европол и OLAF чрез БАБХ

Не е спирал нелегалният внос и търговията с неразрешени ПРЗ, доказаха проверки

 Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за шести път участва в акция на Европол – SILVER AXE VІIІ, с оперативна фаза през настоящата 2023 г., съвместно с органите на МВР, Държавна агенция „Национална сигурност“ и Агенция „Митници”.

Директорите на всички ОДБХ трябваше да организират внезапни проверки на търговията и употребата на нелегални продукти за растителна защита.

От БАБХ казват, че са направени общо 1 164 проверки, от които 551 на обекти за търговия с ПРЗ и 613 на земеделски стопани.

Проверки е имало и на граничните контролни пропускателни пунктове.

При проверка на Европейската служба за борба с измамите (OLAF), ГД „Национална полиция“ и БАБХ в земеделско стопанство са открити голямо количество неразрешени ПРЗ, химикали с неизвестно съдържание, ПРЗ от Украйна и с етикети на украински език, гръцки език, и с изтекъл срок на годност. Сред  иззетите вещества са неоникотиноиди, като тиаметоксам и имидаклоприд. Общо количеството на иззетите и възбранени ПРЗ и химикали е 10 872 л. Случаят е даден на прокурор и се води разследване.

При проверка в селскостопанска аптека е установена търговия на неразрешени ПРЗ с прекратено разрешение за пускане на пазара,  без етикет на български език, нерегламентирано преопаковане, предлагане на ПРЗ от първа професионална категория на употреба, препарати без дата на производство и партиден номер и такива с  изтекъл срок на годност. Възбранени са 158,080 л и 121,718 кг неразрешени ПРЗ.

При проверка на нерегламентиран обект – частен дом на украински гражданин са установени неразрешени ПРЗ, без етикет на български език, за които няма разрешение за пускане на пазара, както и с етикети на турски език, на украински език, на испански език, на гръцки език, на полски език, фалшиви опаковки, празни опаковки, капачки, холограмни стикери, приспособления и машини за преопаковане. Иззети са 5 384,950 л и 836,037 кг. По случая е образувано досъдебно производство.

Проверка на общински пазар е открила на импровизирана маса в близост до микробус да се продават ПРЗ с етикет на турски език.

Съвместни проверки с Агенция „Митници“ е установила нарушения главно на ГКПП Капитан Андреево и контрабанда  с нарушители от Турция, България и Косово. Отделни нарушения са открити и на ГКПП Малко Търново и Лесово. Иззети са общо 608,550 л неразрешени ПРЗ.

И на ГКПП Русе-Дунав мост са открити препарати без документи в  превозно средство с украинска регистрация.

При извършените проверки са констатирани общо 54 796,255 л и 979,050 кг неразрешени ПРЗ във вътрешността на страната, а на ГКПП – общо 608,550 л.

Предотвратен са внос, разпространение и употреба на големи количества незаконни пестициди, опасни за общественото здраве и за околната среда.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X