Световен ден на хляба: Всичко започва от семето!

Няма по-голям от хляба. Тази поговорка е кодирана в гените на българина. Няма по-достойна професия от тази на земеделеца, който произвежда хляба на България!
Земеделието е професия на надеждата. Всичко започва от семето, което с надежда заравяш в земята. В съвременното земеделие, семепроизводството става все по-важно. Учените са изчислили, че увеличението на брутните добиви на зърно на земното кълбо през последните 70 години се дължи на генетичното подобрение на растенията.

Повишаването на производителността на основния хляб – зимната пшеница – се основава преди всичко на използването на генетичния потенциал на новите му сортове. За съжаление, земеделската практика показва, че агрономите често реализират производствения потенциал на зимната пшеница само на 30-50%.
Грешка е да се мисли, че само нов сорт ще реши проблема с увеличаването на брутното зърнопроизводство, обаче.

Нуждаем се от фундаментално нови знания, нови технологии на селскостопанското производство, ефективни мерки за адаптиране към изменението на климата и модерна селскостопанска техника. Аритметиката на жътвата е проста – добро сортово разнообразие и диктатура на технологиите. Производството на зърно по света е било и продължава да се основава на това.

Може ли да има нещо по-приятно за един истински фермер от изобилна реколта?! Изобилната качествена реколта с високи хлебопекарни качества и съответно – цена.  България може и трябва да произвежда висококачествени земеделски продукти!

Реколтата е последвана от есенна сеитба. Народната мъдрост казва: „Каквото посееш, това жънеш“. Бъдещето принадлежи на тези, които разбират това навреме и в резултат  получават не само висока реколта, но и добра печалба. България заслужава нейното земеделие и нейният хляб да стоят гордо начело на качественото европейско производство. Няма причина да не е така. Българските земеделци, които произвеждат хляба, са доказали, че го могат.

А добрият хляб освен с качествено зърно се меси и с любов и висок морал! Тогава е най-сладък.

Да е спорна новата стопанска година и да се роди хляба на България!

Ася Василева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини