Популизмът и демагогията ще ни изядат ушите: Закони има, само трябва някой да ги спазва

„Дават пасища първо на тези, които гледат животни“. Гърмят медиите. Държавата и МЗХ  се забиха в гърдите, че променят закон, за да гарантират достъп до земя на всички желаещи да станат фермери. Пасищата да се дават първо на животновъди – такива промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи подготвят от земеделското министерство, стана ясно в четвъртък след заседание на Консултативния съвет по поземлените отношения.

“Смятаме да ускорим работата на този Консултативен съвет. Той е важен, защото тези отношения са фундамент за българското земеделие”, каза земеделският министър Кирил Вътев. Той обясни, че една от приоритетните теми е осигуряването на пасища за животновъдите и на земя за производители на плодове и зеленчуци. Площите могат да бъдат както общински, така и държавни“, хвалят се от МЗХ.

Браншови водачи (все същите хиляда без браншове) благодарят и приветстват възторжено. Обаче какво точно приветстват, питат се редови животновъди.

Цялото това популистко говорене не води до никъде. И сега чл.37, т.И от ЗСПЗЗ  е само за животновъди. Колкото до нивите, на 40 лв наем за 1 дка за пасище някак не е много рентабилно да го вземеш, ако си малък животновъд.

Пак се отчита дейност и се прави говорилня, която няма да доведе до никъде. МЗХ ще прави и Закон за агрохранителната верига, какъвто се оказа, че вече кротко си съществува от 2020 г.

Организации искат промяна в Закона за опазване на земеделското имущество. Но такъв си има и той е перфектен. Стига някой да го спазва. Стратегии за напояване също имаме бол.  Да се хвалиш, че тепърва ще правиш нещо, което вече сме правили, е странно. А и изобщо България по принцип си е на едно от челните места в света по брой на закони на глава от населението. Да имаше и кой да ги спазва.

Но времената са такива, че всеки иска да хване влака и да се закрепи на него.  Особено всякакви видове браншови лидери, потънали в забрава, видяха шанс да се изкажат по някоя тема. Независимо каква. Те по принцип от всичко разбират. Родиха се и екзотични идеи за цялата власт на съветите, тоест Агенция по земята, в която да се вкара цялата земя, независимо от собствеността й и нещо като национализация, с прогресивни данъци за богати. Искат и административни тавани на рентите. Някои не могат да се оттърсят от мечтите за текезесето и председателското място и след 40 години.

Няма нужда държавата да се намесва като страна по сделките за земя.  Който иска да се самоубива-чудесно, взимаме пуканки и гледаме. Пазарът ще отсее. А не е тайна, че рентите се вдигат често от самите земеделци. Особено при игрите с ДПФ. Така, че нека всеки погледне първо себе си.

Държавата трябва да е като Господ. Господ, според мъдрите хора е, за да пази, а не за да помага. Недалновидните виждат ролята на държавата в това да им помага като направят глупост. Не може държавата да е страна по частни сделки. И без това администрацията ни е нереално раздута, недай си Боже да се намеси и на пазара, и да трябва да се увеличава и да въведе още повече регулации.

Все повече квазикомунистически идеи ражда популизма. И безумно изостава във времето защото толерира некадърността за сметка на инициативата.

Това само затвърждава усещането, че нас ни управляват безсилни безидейници, които само престояват безучастно по високите постове. Идват и си заминават без да имат някаква устойчива визия. Престоят им се изчерпва да се срещат с „важни“ хора и покрай това да назначат/уволнят някой. После стават браншови лидери, но продължават все толкова да си могат.

Прилагането на законите обаче си остава работа на редовите експерти, а те работят колкото знаят, виждат и могат. Години наред сериозна политика в МЗХ няма! Но затова не са виновни експертите, а точно хората с претенции за ръководни постове!

Има и много работливи и умни хора в българското земеделие. Но те не могат да издържат на фалша, който ни залива отвсякъде. Не могат честно да се борят със схемите и схемичките. Нямат и желание да се борят със старите муцуни – все едни и същи лица, които явно нямат капацитет да водят. Затова и протестите успяват да постигнат само едно – даване на пари. До следващия път, когато проблемите са си пак същите!

Ако ще сме честни и принципни, от някъде трябва да почнем. Аз лично предлагам от хората, които отдавна са компрометирали имената си. С тези хора не става. Не могат да водят, не възпитават земеделците в морал и правила. Нямат работещи идеи и визия. Трябват ни нови лидери – знаещи, честни, отговорни и морални.  И най-важното – на реално съществуващи и работещи организации. С тези хора и браншови камари не помагат. Просто събират все същия капацитет заедно. Но нула плюс нула не прави едно.

Ася Василева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X