Министър Вътев получи пълна подкрепа от еврокомисаря по земеделие за украинската помощ

Министърът на земеделието и храните Крил Вътев получи пълна подкрепа от еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски във връзка с продължаване на помощта за Украйна през 2024 г. и увеличаване на тавана на помощта. Това стана ясно днес на среща между двамата в Люксембург.

„Правителството изпълнява поетите ангажименти по подписания Меморандум със земеделските производители и животновъди от 20 септември тази година“. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на разговора си с еврокомисаря по земеделие. Към момента таванът на помощта е 250 000 евро за едно земеделско стопанство. Комисар Войчеховски декларира пълна подкрепа за удължаване прилагането на държавната помощ. Той отбеляза, че България е сред страните, които са изплатили най-висок процент държавна помощ, в сравнение с пакета на директните плащания.

Министърът запозна еврокомисаря с проблемите на българските земеделски производители и животновъди и подчерта, че и тези, които са постигнали тавана по помощта са в тежко състояние и затова се нуждаят от подкрепа. Той посочи като основна причина за проблемите на българските фермери дъмпинговия внос на украински продукти.

Министър Вътев отбеляза още, че полагаме максимални усилия в подкрепа на украинските износители, но в случая имаме нужда и от подкрепа на нашите родни производители. В отговор еврокомисар Войчеховски заяви, че  по въпроса за удължаване на помощта за Украйна и повишаване на подпомагането в най-кратък срок се очаква решение на Колежа на комисарите.

На срещата двамата обсъдиха и коридорите на солидарността, като министър Вътев категорично изрази мнение, че страната ни ги подкрепя.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X