България е имала по-крадливи, по-лъжливи и по-нагли министри, но по-глупави – никога

В защита на по-горното твърдение е редно първо да дадем дефиниция на тъп/глупав. Глупакът притежава доста признаци, по които прилича на упорития човек. Упоритият опитва да си вкара главата в дупка в стената, в която не му влиза пръста. Глупакът прави последователни опити при същите обстоятелства пред бетонна стена.

Последният месец беше особено богат на събития, които да запълнят новинарските емисии. Една война на година и половина, после още една война позапълваха половината емисии, а останалата половина беше запълнена все с неща, хвърлящи съмнение върху способностите на управляващите. Протести на миньори, блокади на земеделци и после отново миньорите блокираха единствената ни магистрала с начало и край.

И започнаха едни други събития, които някак ненатрапчиво да отклонят вниманието от основните и да изядат от времето в емисиите. Някакъв рецидивист взе заложници някъде в нищото и докато медиите рисуваха новия герой за орден, освободил с преговори заложниците, негов колега в ареста взе, че забрави да вземе връзките на обувките на похитителя, и той пък взе, че се обеси. Докато си играехме с фойерверките взе, че се запали градината. Набързо загасихме и разгонихме дима.

Трябваше голяма тема. Тема, която да засяга масата. Проблем да се реши. Герой да се роди. И тогава се чу лекото потропване с копита, вероятно на белия кон, носещ спасителя. Разви се тезата как земеделците реват за пари, а храните са ни скъпи и ония с майбасите бъркат в останалото око на едноокия.

И тогава се появи Той. Богдан Богданов. Не знам вие как разбирате знаменателното име. Дали е дар от Бога или да е дан за Бог, но от гледна точка на икономиката дано е второто, та Господ най-накрая да си прибере вересиите.

Та главният герой в нашата приказка се появи в мрачната ни действителност с гръмката идея да поевтини храните. „Достъпно за вас“. Прекрасен девиз. И тръгнаха бабите да въздишат по оня момък с брадата дето ще вземе от богатите мръсни буржоа и ще въздаде на нямащите. Та наш Богдан започна да се появява всяка вечер по новините и да разказва за идеята си да седне да си говори с веригите да си намалят цените и да обявяват най-ниските цени за хранителни стоки.

Ако си мислите, че сте виждали брошура за промоции, ви съветваме да отидете на очен лекар или на психиатър. Или не сте видели добре, или не помните добре, или халюцинирате. Такива неща не е имало никога преди. Богдан ги измисли. Освен това, същият този титан на икономическата мисъл заговори за таван на надценките. Ама не само на веригите. Таван и за търговците на едро. Таван и за производителите. Общо взето толкова пъти спомена думата таван за един месец, че се прокрадна съмнение, че е строител, а не икономист. Може и да ви звучи, че иронизираме, но всъщност идеята на министъра на икономиката получи повече ефирно време в последните 20 дни от войната в Украйна.

Дотук – добре. Вниманието го отклонихме. Земеделците си сеят и не вдигат врява, миньорите раздигаха барикадата на магистралата, вниманието се отклони. Но както се казва, за всяко прасе идва Коледа.

„Коледата“ на Богданов се казва Комисия за защита на конкуренцията. Днес анонса на медиите е „Идеята на министър Богданов попадна в институционален СБЛЪСЪК“. Ако преди столетия „срещите“ между християни и лъвове в Колизеума е било уместно да бъдат наричани „сблъсък“, то и тази на Богдан с КЗК е такъв. В случая обаче КЗК в сух административен стил обясни на нашия бизнес Робин Худ да спре да говори глупости и да седне да си прочете първо уроците, после законите, защото в идеята му, освен дискриминиране на всички останали субекти в търговията на дребно има и нарушаване на основни, разбирай –  базови правила на търговските отношения, и не на последно място е в конфликт с Конституцията.

Дотук – добре. Богданов си изпълни ролята. Отклони вниманието. Изигра си ролята на ръката дето прави „абракадабра“, докато другата прави фокуса. Дето се вика – опита момчето да си мушне главата в дупка дето пръста му не влиза. Не успя. Случва се. И тогава започна сондажа в дъното. „Като КЗК не ни дава, ще променим законите и законово ще въведем тавани за надценката на всички участници по веригата от производителя до клиента“. Това е мига, в който от безполезна упоритост нашият герой пропадна в бездната. Изпреварвайки, или може би отменяйки и допълвайки КЗК, имаме следните констатации и въпроси към Министерство на икономиката:

  1. Може ли да се покаже дипломата с оценката на г-н Богданов по политикономия, защото очевидно той макро- и микроикономика не е учил. Допускаме, че ако си пусне малко по-дълга брада и я боядиса бяла в комбинация с икономическите разбирания лесно ще мине за дубльор на другаря Карл Маркс.
  2. Цената на един продукт базово е сбор от себестойността и надценката. Ако себестойността, с всички условности и възможни еквилибристики на счетоводното изкуство, е емпирично измерима и конкретна цифра, то надценката не е просто желанието на продавача да печели. Надценката е функция освен на желанието за печалба, което министърът желае да ограничи, и желанието на продавача да натрупа капитал за инвестиции, да натрупа запаси за криза и също така да се възползва от вечно валидния принцип, свързан с търсенето и предлагането. Освен това в надценката продавачът може и има право да добави определената от него стойност на уникалността на предлагания продукт, нещо подлежащо на проверката на „търсенето“. Що се касае за храна за хора, ние не сме бройлери, че храната да се гледа от към чисто калорийната и стойност. Храната освен това носи и наслада. Та как смята министърът да сложи таван на неизмеримото? Таван на небето с други думи.
  3. Ако министърът все пак успее да натисне законово цената на храните надолу, допуска ли, че производителите на готовия продукт за пазара ще започнат да натискат цените на производителите на суровините, от които е направен, които в общия случай са всички земеделски производители в България за различните храни и не смята ли, че така доубива българското земеделско производство във всичките му видове, обеми и форми?
  1. Министърът сам ли ще си подаде оставката, кабинетът ли засрамен ще му я поиска или ще си имаме още един безполезен министър с няколко заместника, повечко съветници и съответния брой секретарки?

10

Илюстрация: Доньо Донев

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X