При по-късна сеитба завишете сеитбената норма с 5-10%

Това препоръчва селекционерът Иван Ангелов от Института по растителни генетични ресурси „К.Малков“ в Садово

Диана Ванчева

Есенната сеитба в момента е може би най-сериозното предизвикателство пред производителите на зърнено-житни култури. Повечето от тях с тревога споделят, че се опасяват дали ще могат да я извършат навреме, защото земята е като камък, и съответно дали ще успеят да си гарантират навременно поникване на семената и съответно добре гарнирани посеви.

За какво да внимават и как да постъпят в сегашната ситуация, отговаря на въпросите ни гл.ас. Иван Ангелов, селекционер в Института по растителни генетични ресурси „К.Малков“ в Садово.

Според него на този етап фермерите трябва най-много да внимават как ще се съобразят с условията. С природата не можем да се борим, но изборът на момент е важен от гледна точка именно на влагата. При правилна сеитба посевите няма как да не поникнат, най-малкото това ще стане през зимата, защото поникване става и под снега.

Но разбира се най-хубаво е да се засее навреме, през октомври, а посевите да поникнат и да братят през есента, защото братята тогава стават най-плодни. Но и по-късно да е, не трябва да се притесняват.

Ако заради липсата на влага сеитбата закъснее, то производителите да имат предвид, че при подобно закъснение винаги се препоръчва сеитбената норма да се завиши с 5-10%.  Това се прави с точно определена технологична цел – ако евентуално няма  пълна продуктивна братимост, да си гарантират нужната бройка класове на квадратен метър и съответно на декар.

Що се отнася до това дали ще има нужда от по-особени грижи по-нататък при отглеждането, специалистът казва, че това което се препоръчва за догодина ще е

да поизбързат с пролетното подхранване

и то да стане още през февруари, а да не се чакат март и април. По този начин, когато напролет стартира развитието на растенията, те ще имат запас от хранителни вещества, за да могат по-бързо и сигурно да се развият.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X