Вътев: Очакваме решение на ЕК за таваните на украинската помощ

Очакваме решение на Европейската комисия във връзка с таваните на украинската помощ. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на среща с представители на Българска аграрна камара в МЗХ. Той подчерта, че има готовност веднага да се реализира изплащането.  „Единствено след положителен отговор може да се пристъпи към превеждане на средствата. Ако се изплатят средства, без такова разрешение, страната ни ще влезе в наказателна процедура. Не трябва да нарушаваме правилата“, категоричен бе министърът пред участниците в срещата. От браншовата камара потвърдиха подкрепата си във връзка с изпълнение на Меморандума и отчетоха напредъка по него.

„Ние сме на един пазар, който се разширява и трябва да съумеем да устоим на него и да останем конкурентни, като изградим механизми за подкрепа на нашите производители и най-вече да подкрепим нашето първично производство на плодове, зеленчуци, месо, мляко“, подчерта още министър Вътев, като даде примери за добри модели в Румъния, Испания, Германия и Франция. Той информира, че се обмисля създаване на общински магазини, в които да се предлага само местна, българска продукция. Министърът припомни и че се работи по нормативни промени, с които да се защитят в по-висока степен българските производители чрез подобряване функционирането на веригата за доставки на храни и постигане на баланс и прозрачност в търговските отношения при стриктно спазване правилата за конкуренция, като инициативата беше подкрепена и от останалите участници в днешната среща – МФ, МИИ, НАП, Агенция Митници, КЗК, КЗП, ДКСБТ, ИАЛВ, БАБХ.

„Само през тази седмица проведохме и две други работни срещи, на които Браншова камара „Плодове и зеленчуци“ и браншови организации на оранжерийни производители подкрепиха разбирането, че секторът има необходимост от по-добра пазарна организация на веригата на доставки на земеделски и хранителни продукти и потвърдиха готовност за активно сътрудничество с МЗХ“, информира от своя страна заместник-министър Александър Йоцев. Той допълни, че Браншова камара „Плодове и зеленчуци“ вече е излъчила контактна група за работа в процеса на изготвяне на проектозакон за организацията и правилата на веригата на доставки на земеделски и хранителни продукти, като се разчита на експертизата и на всички останали представители на Българската аграрна камара, за да има резултати от тази законодателна инициатива. Зам.-министърът информира, че интерес към работа по законопроекта е заявен и от Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция и Национална асоциация на оранжерийните производители, които отправиха предложения за сътрудничество и по отношение прилагането на провежданите политики в сектора, в това число задържането на работната ръка и инструментите за подкрепа, вкл. обвързаната подкрепа и държавните помощи. Зам.-министърът посочи, че процесът на изготвяне на проектозакона все още е на начален етап, като се работи по очертаване на неговия обхват, приложно поле и структура, както и по анализ на добри практики на други страни. Той заяви, че когато бъде изготвен, първият проект на документа ще бъде представен на заинтересованите организации за бележки, коментари и предложения, както и че предстоят и други срещи с браншови организации, на които работата по проекта да бъде представена.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X