България изнася пшеница за страните от Далечния изток и Северна Африка, но има ред предизвикателства за решаване

През последните месеци България изнася активно пшеница за Тайланд, Йордания, Египет и други страни от Далечния изток и Северна Африка.

Селското стопанство в страната обаче е в тежка ситуация поради сушата, която се е отразила изключително негативно на посевите от слънчоглед и царевица, и е допълнила проблемите с високите производствени разходи и ниските изкупни цени.

Независимо от съществуващия износ, българските износители трудно намират купувачи, тъй като потреблението на зърно в света е намаляло, а цените са много ниски.

И ако меката пшеница все още намира пласмент, то за фуражната е почти невъзможно да се намерят купувачи.

Ситуацията със слънчогледа също е много тежка, въпреки меморандума, подписан с  правителството след протеста на фермерите. Документирано е, че значителни количества внесени маслодайни семена идват от Румъния, но много български фермери твърдят, че всъщност идват от Украйна.

Според члена на УС на БФС Преслав Борисов отрасълът може да се справи с предизвикателствата, ако намали производствените разходи, подобри качеството на продукцията и най-важното – спечели устойчиво присъствие на експортните пазари, предлагайки зърнени култури, които са конкурентоспособни във всички аспекти.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X