„Тъмната страна на зърнените култури в Европа“

Нов доклад, публикуван от „Фуудуоч“ (Foodwatch) и озаглавен „Тъмната страна на зърнените култури“, поставя акцент върху една доста тревожна ситуация с житните култури и всички преработени продукти, в които се съдържат пестициди, пише БТА.

Докладът отчита, че 37 на сто от продуктите, произведени на основата на житни култури в Европа съдържат остатъци от пестициди, като са открити общо 65 различни пестицидa, сред които не липсва и глифозат. Това като цяло означава, че една трета от изследваните продукти съдържат остатъци от пестициди.

В хода на проучването, проведено сред 20 търговци на дребно в някои страни от ЕС, сред които Германия, Франция, Нидерландия и Швейцария, са тествани различни видове зърнени храни, включително брашно и хляб. По-конкретно са били проучени 2234 проби, като 837 от тях са съдържали един или няколко пестицида.

Най-замърсени зърнени култури

По-малко от 10 на сто от пробите от лимец и ръж показват остатъци от пестициди, докато този процент скача до почти 90 на сто при продуктите на основата на пшеница.

При брашното, овесените ядки и хляба са отчетени по-високи нива на замърсяване, отколкото при необработените зърнени култури. Хлябът и хлебчетата (бели и пълнозърнести) са били тествани основно в Северна Ирландия, като почти 90 на сто от пробите са съдържали пестициди.

Още по-тревожни данни идват от Германия, където 45 на сто от използваните пестициди са концентрирани при отглеждането на пшеница и ечемик. Тази масова употреба на пестициди в житните култури представлява сериозна заплаха за биоразнообразието, климата и качеството на почвата.

Широката употреба на пестициди в зърнените храни е основна пречка по пътя към устойчиво и екологични земеделие в ЕС, отбелязва италианското специализирано издание „Грийнми“.

Пътят към устойчиво и екологично земеделие в ЕС неизбежно минава през зърнени продукти, несъдържащи пестициди, заявява  главният изпълнителен директор на „Фуудуоч“  Йорг Рохведер.

Отговорността на супермаркетите

Ключов момент, отчетен в доклада, е ролята на супермаркетите във веригата за хранително производство.

На супермаркетите им харесва да дават добри екологични обещания, но голяма част от продуктите им – от хляб до паста – са произведени с използване на огромни количества вредни пестициди като глифозат. Компаниите не искат да говорят за тази тъмна страна на зърнените култури.

За справяне с очертаващата се критична ситуация е пусната онлайн петиция, целяща да подтикне търговци на дребно като „Карфур“ (Carrefour), „Алди“ (Aldi) и „Лидл“ (Lidl) да се ангажират да продават само продукти без пестициди до 2025 година.

„Фуудуоч“ подчертава в доклада си, че бъдеще без пестициди в житните култури е не само необходимо за здравето на хората и за чистата околна среда, но също така е и приложимо. Авторите на доклада призовават за цялостен преход към зърнените храни и продукти без пестициди до 2025 година.

За да могат земеделските стопани да ръководят този преход, ключова роля играят селскостопанските субсидии на ЕС и преразпределението им. Употребата на пестициди трябва да бъде разрешена само като последен ресурс при извънредни ситуации, заключава италианското издание.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X