Украйна въведе лицензи за износ на соя и слънчогледово олио за 5 страни от ЕС

Правителството на Украйна прие Резолюция No 1133 от 31.10.23 г., с която изменя Резолюция No 1466 от 27.12.22 г. „За одобряване на списъците със стоки, чийто износ и внос подлежат на лицензиране, и квотите за 2023 г.“. Документите, които вече са публикувани на правителствения портал, разширяват списъка на стоките, които ще се изнасят в 5 страни от ЕС.

Ако по-рано на лицензиране са подлежали само пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе, сега списъкът включва и ечемик, смес от пшеница и ръж (смес от пшеница и ръж), овес, соя, соя, както и слънчогледово, соево и рапично масло и торта.

 

 

В документа е записано, че заявленията за лицензии за износ на стоки, изброени в резолюцията, ще се разглеждат по реда, установен от Министерството на икономиката, при условие че заявителят-износител предостави валидно удостоверение за платец на ДДС и удостоверение за откриване на банкова сметка от чуждестранно лице (купувач на стоки).

За дружествата, включени в списъка на проверените износители, режимът на лицензиране на износа не се прилага. Този списък се формира от Министерството на аграрната политика на Украйна в съответствие с Процедурата за изпълнение на пилотен проект за проверка на аграрно-промишлени субекти под военно положение, установена с Резолюция на Кабинета на министрите на Украйна No 1132.

Срокът за издаване на лицензии за износ на тези стоки не трябва да надвишава 10 работни дни от датата на получаване на съответното заявление от Министерството на икономиката. Заявленията за лицензии за износ на тези стоки за България, Румъния, Словакия, Унгария и Полша ще бъдат разгледани в рамките на 30 дни по реда, установен от Министерството на икономиката. Такива лицензии ще се издават въз основа на одобрения, предоставени от Министерството на аграрната политика след двустранни консултации с партньори в рамките на 15 дни от датата на получаване на заявление от Министерството на икономиката за издаване на лиценз за износ на тези стоки, без износителят да бъде включен в реда на междуведомствения обмен на информация.

Резолюцията влиза в сила 10 дни след публикуването й.

Припомняме, че румънските власти в четвъртък приеха резолюция, която регулира вноса на 4 вида украински селскостопански продукти.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X