Денков: Опитваме се основните плащания към земеделците да бъдат преведени през декември

Министерството на земеделието и храните и ДФЗ създават необходимата организация, за да получат земеделските стопани близо 700 млн. лв. до края на годината

Земеделските производители да получат близо 700 млн. лв. през декември т.г. е цел, по която Министерството на земеделието и храните работи активно съвместно с Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). Това стана ясно на днешната среща на премиера акад. Николай Денков с представители на НАЗ. В разговора участваха също министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, изпълнителните директори на ДФЗ и Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) – Георги Тахов и Светлозар Патарински, както и директорът на Агенция „Митници“ Павел Тонев.

Следващата седмица предстои да бъде публикуван индикативният график за всички плащания към земеделските производители до края на годината. Най-голямото плащане, в размер на близо 700 млн. лв., е по интервенцията „Основно подпомагане на доходите за устойчивост“ от Кампания 2023, което замества Схемата за единно плащане на площ (СЕПП). От понеделник, 6 ноември, всеки кандидатствал за подпомагане по директни плащания за Кампания 2023 ще получи по имейл информация за резултата от мониторинга на площите си. Стопаните ще могат да се запознаят с резултатите и да преценят дали да подадат възражение в 14-дневен срок чрез Системата за електронно услуги (СЕУ), или да оттеглят парцела си.

В хода на срещата зърнопроизводителите представиха пакет от мерки и предложения, които според тях ще помогнат както организацията, така и начина на работа в сектора. Част от исканията на НАЗ включват: продължаване на помощта за преотстъпен корпоративен данък до 2029 г., възстановяване на 100% от акциза на газьола, използван в първичното селскостопанско производство, промяна в Закона за данъците върху доходите на физически лица, която по същество да върне старата разпоредба на чл. 73, ал.1, т.4, касаеща декларирането на рентните плащания, подкрепа за цената на водата, необлагане на рентите с данъци, актуализиране на разпоредби в Закона за опазване на земеделски земи и др.

Премиерът акад. Денков приветства конструктивния подход и увери, че правителството е готово да влезе в експертен разговор по всяко едно от предложенията, така че да се изработят най-ефективните решения в дългосрочен план.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X