Промените в цените на основните зърнени стоки на световните борсови пазари и през тази седмица са минимални

Промените в цените на основните зърнени стоки на световните борсови пазари и през тази седмица са минимални и при повечето от тях вървят в посока надолу информират експерите на Софийската стокова борса.

Цената ФОБ (FOB – Free On Board – на границата на страната износител – бел. ред.) на хлебната пшеница в Чикаго пада с 2 долара до 252 долара за тон. След като цените във Франция, Русия и Украйна останаха без промяна допреди две седмици, във Франция цената на пшенцата пада със 7 евро до 229 евро/тон, а в Украйна и Русия тя остава на достигнатите цени от съответно 190 и 230 долара за тон.

Движението при царевицата следва същия слабо доловим и низходящ тренд – в САЩ цената й загуби 5 долара през седмицата до 218 долара за тон, а във Франция цената е надолу с 2 евро до 19 евро/тон. В Русия котировките за пореден път останаха без промяна – на цена от 228  долара за тон.

Цената на ечемика във Франция продължава да отслабва – с 6 евро след известен застой – до 204 евро/тон. Рапицата на борсата „Юронекст (Euronext) обаче е изключение и се повишава с 25,75 евро до 435,75 евро/тон.

Контрактите за нерафинирано слънчогледово олио на борсата в Ротердам се придвижиха нагоре с 15 долара до 925 долара за тон. Същото важи и за рафинираната захар с доставка през декември, която отново обърна тренда във възходяща посока и наддаде с 10,80 долара, достигайки до 745 долара за тон на борсата в Лондон.

На Софийска стокова борса търговията в подкръг „Зърно“ остана спокойна. Котировките продава за хлебна пшеница са на ниво 479  лв./тон, купувачите не давата повече от 300 лв./тон. Царевица от място се предлага на 450 лв./тон. Маслодаен слънчоглед от място се продава на 740 лв./тон, търсенето започва от 660 лв./тон. Всички цени са без ДДС. На ССБ продължава предлагането на бяло брашно на начални цени от 890 лв./тон и на бяла рафинирана захар на цена 1940 лв./тон, както и на олио в бутилки на 1,95 лв./л.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X