В Украйна стартира петиция за отлагане на отварянето на пазара на земя за юридически лица

Всеукраинският аграрен съвет  е регистрирал петиция на сайта на президента на Украйна, в която иска отлагане на 2-ия етап на поземлената реформа до края на войната.

„В резултат на войната селскостопанските предприятия работят на загуба за втора поредна година, понасяйки ежедневни финансови загуби заради блокирани пристанища, логистични проблеми и ниски цени на зърното. Русия продължава да атакува селскостопанската инфраструктура и умишлено унищожава зърнохранилища и ристанища. Значителна част от земеделската земя и голям брой предприятия все още остават в окупираните територии“, пише в петицията.

Всеукраинският аграрен съвет отбелязва, че вторият етап от поземлената реформа, който ще започне на 1 януари 2024 г., ще бъде ново предизвикателство за селскостопанския сектор. Максималният размер на парцел, който един човек може да закупи, ще се увеличи от сегашните 100 ха на 10 000 хектара.

„Земеделските стопани нямат средства и следователно увеличаването на лимита на притежаваните земеделски земи, при сегашните условия, ще доведе до закупуване на земя почти на безценица от олигарси и корумпирани чиновници. Затова днес е изключително важно да се спасят фермерите, които дават всичко от себе си, за да подкрепят въоръжените сили на Украйна, а не тези, които печелят пари от корупция и война“, смятат авторите на петицията.

Съветът предлага отварянето на пазара на земята да се остави до края на войната и за още две години след приключването й да действа сегашният лимит за закупуване на 100 хектара земя в „една ръка“ както за юридически, така и за физически лица.

От отварянето на пазара на земеделска земя в Украйна цената на хектар се е увеличила 4 пъти.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини