Износът на зърно от Украйна продължава да намалява

Износът на зърно от Украйна е спаднал до 9,8 милиона тона, предаде Ройтерс, позовавайки се на данни на Министерството на аграрната политика и храните, в сравнение с 14,3 милиона тона приблизително по същото време преди година.

Износът включва 4,9 милиона тона пшеница, 4,1 милиона тона царевица и почти 700 000 тона ечемик. През предходния сезон Украйна е изнесла 5,4 милиона тона пшеница, 7,7 милиона тона царевица и 1,2 милиона тона ечемик.

През ноември търговците са изнесли 500 000 тона зърно досега, в сравнение с 1,07 милиона тона миналата година.

Украйна е сред водещите световни износители на пшеница, царевица и ечемик. Страната традиционно доставя по-голямата част от селскостопанските си продукти през дълбоководните си черноморски пристанища, които са под обсада след руската инвазия и блокада през февруари 2022 г. След края на Черноморската зърнена инициатива, която предлагаше безопасно преминаване за доставки на зърно до юли тази година, Русия атакува и селскостопанската инфраструктура на Украйна по река Дунав.

Украински представители заявиха, че 51 товарни кораба са влезли в нов черноморски коридор, откакто той влезе в експлоатация през август, след като Киев засили натиска си да се противопостави на фактическата руска блокада. Новият коридор на Украйна не отива директно към Босфора, както направи в рамките на инициативата, а обхваща бреговете на Украйна и членките на НАТО Румъния и България. Коридорът беше временно спрян на 26 октомври заради заплахата от руски бойни самолети и морски мини.

Правителството заяви в резолюция, публикувана миналата седмица, че ще бъде въведен нов режим за износ на ключови хранителни стоки, насочен към предотвратяване на злоупотреби като избягване на данъци.

Украинското правителство очакваше реколта от 79 милиона тона зърно и маслодайни семена през 2023 г. с излишък от около 50 милиона тона.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини